ŽIVOT

Mišići nogu glavni su oslonac i nositelj tijela, a odgovorni su za niz pokreta kao što su hodanje, trčanje, skakanje… Jačanjem mišića nogu smanjujemo opterećenja na zglobove, čime smanjujemo i mogućnost ozljeda koštano-zglobnog sustava tog dijela tijela.

Prije navedenih vježbi potrebno je zagrijati se, tj. pripremiti tijelo za njihovo izvođenje. Neka zagrijavanje traje minimalno pet minuta. Kod izvođenja vježbi nužno je da vam leđa budu ravna. Isto tako, nemojte se žuriti s vježbanjem: vrlo je bitno da osjetite mišić na kojem radite pa će tako i sama vježba biti kvalitetnija. Vrlo je bitno napomenuti da se poslije vježbanja posvetite istezanju cijelog tijela.

Iskorak

Jedna od najučinkovitijih vježbi za noge. Za početnike se preporuča izvođenje bez dodatnih opterećenja, a napredniji vježbači mogu je izvoditi s različitim rekvizitima. Leđa su cijelo vrijeme ravna te je stav uspravan, stopala spojena, a ruke uz tijelo. Zauzmite raskoračan stav te jednom nogom iskoračite naprijed tako da vam druga dođe s koljenom do poda.

1

Nožni potisak

Alternativna vježba za čučnjeve ako imate problema s donjim dijelom leđa. Sjednite na spravu za pritisak za noge i postavite stopala na poprečnu ploču koja je razmaknuta u širini ramena s prstima blago okrenutima u stranu. Savijajte koljena i spuštajte uteg što je moguće niže, a da pritom ne promijenite položaj kukova. Uteg se lagano podiže petama, a ne nožnim prstima. Koljena trebaju biti blago savijena.

2

Sissy čučanj

U ovoj se vrsti čučnja najviše oslanjamo na noge koje nam služe kao opruga dok se podižemo i spuštamo u prazno. Ovom vježbom osjetit ćete ekstenziju svih nožnih mišića. Nije opasna za koljena iako dosta vježbača to misli. U pravilu se izvodi s malom težinom, a pogotovo je dobra za faze u kojima se želi postići mišićna definicija. Inače, vježba je zanimljiva za izvođenje baš zbog neobičnog položaja tijela u kojem se izvodi.

prazno

Slični članci
?>