SPORT

Posljednjih nekoliko mjeseci, cijeli je svijet u iščekivanju Svjetskog prvenstva koje je počelo 20. studenog u Katru. Iako se svake godine održava u ljetnim mjesecima, ove godine to nije bilo moguće, unatoč visokim temperaturama. S početkom 20. studenog, Svjetsko su prvenstvo otvorili Katar i Ekvador, s rezultatom 2:0 za Katar. Naš prvi suparnik bit će upravo Maroko, a utakmica počinje u 11 sati.  

Kako smo već dobro upoznati s životnim pričama naših nogometaša, vrijeme je da upoznamo neke od poznatijih igrača iz protivničke ekipe.  

Hakim Ziyech 

Hakim Ziyech je rođen 19. ožujka 1993. i profesionalni je igrač nogometa iz Maroka na poziciji veznog igrača, a osim u Marokanskoj ligi igra i u PL-u za Chelsea. Mlad, okretan i talentiran, Ziyech je jedan od rijetkih mlađih nogometaša čije su ga tehnike i finese dovele do središnje pozornice u nogometu. Kolege iz Ajaxa su mu dali nadimak „Čarobnjak“. Rođen je u velikoj obitelji, te je posljednji od osmero rođene djece. Iako je rođen u Maroku, Ziyechova obitelj je nizozemskog, arapskog i afričkog podrijetla. Njegova obitelj tvrdi kako je još od malih nogu bio zaljubljenik u nogomet, pratio rezultate, igrao s braćom i na kraju krajeva  zaljubio u sam sport. Njegov početak nesumnjivo je bio početak jednog divnog putovanja. Sa samo pet godina, nedugo nakon početka igranja, pridružio se nogometnoj akademiji. Iako mu se život uz razne uspjehe i rezultate čini savršenim, to ni malo nije. 2003. godine, sa samo 10 godina, ostao je bez oca, a njegova majka preuzima kompletnu ulogu roditelja nad svojih osmero djece. Unatoč njegovoj sve većoj slavi i prepoznatljivosti, Ziyech svoj privatni i ljubavni život drži u tajnosti. 

 

Achraf Hakimi

Branič Marokanskog tima, poznat nadimkom „Arra“ rođen je 4. studenog 1998. godine u Španjolskoj. Rođen je u siromašnoj obitelji, i prvi je od troje djece u obitelji, a njegovo porijeklo je španjolsko-marokansko. Njegovi roditelji bili su Marokanci koji su zbog osobnih razloga emigrirali u glavni grad Španjolske, gdje je proveo svoje djetinjstvo. Njegova ga majka opisuje kao veoma energetično dijete, a njezina je želja bila da tu energiju prenese u sport, što se naposljetku i ostvarilo. Bez obzira na njihovo financijsko stanje, njegovi su roditelji naporno radili kako bi svom sinu omogućili ostvarenje njegovog najvećeg sna. Ali, zahvaljujući mukama i trudu, svoju je obitelj doveo iz siromaštva na visoku nogu, te time pokazao zahvalnost na svemu što su mu pružili kroz život.

 

Youssef En-Nesyri

Rođen je 1. lipnja 1997. godine u Fesu u Maroku, kao zadnje dijete u obitelji. Osim što predstavlja Maroko, igra i za La Liga klub Sevillu. Odrastao je u Fesu, drugom najvećem gradu u Maroku, sa svojom starijom braćom. Ljubav prema nogometu može se pripisati tome što je Youssefov otac bio veliki zaljubljenik u nogomet, što se uvelike odrazilo na odabir njegove karijere. Poznata je činjenica kako dolazi iz veoma toplog doma, svog malog svijeta punog ljubavi. Mnogo je toga naučio, kako tvrdi, iz inicijative Marokanskog kralja, koji je htio povezati mlade nogometne nade iz raznih krajeva Maroka. Izrazio je veliku zahvalnost upravo kralju jer ga je, kako tvrdi, izgradilo u njegovoj karijeri. Pitanje je, što bi bilo da se nikad nije odazvao inicijativi, što ga je na kraju izgradilo u čovjeka i dobrog igrača.

 

 

Fotografije: YouTube/FootWorld

?>