Glazba

Prije nekoliko desetljeća (ili godina) ove pjesme zauzimale su vrhove svjetskih glazbenih ljestvica, a danas se ne možete sjetiti ni njihovog naslova, a kamoli izvođača. Nije toliko teško probiti se do toga zvjezdanog neba, puno je teže u njemu ostati – složili bi se mnogi glazbenici. Donosimo vam pregled nekih od najpopularnijih zaboravljenih hitova i izvođača, popularno nazvanih One-Hit Wonders.

The Buggles – Video Killed The Radio Star

Jedan od prvih takvih je Video Killed The Radio Star britanske new wave grupe The Buggles. Pjesma čija glazba liči džinglu harala je top ljestvicama, a spot pamtimo jer je prvi prikazan na MTV-u. Grupa tvrdi kako je ova pjesma nagovijestila novi stil života.

„Ideja je proizlazi iz činjenice da će tehnologija promijeniti svijet. Osjećamo da je radio prošlost, a video budućnost“, rekao je jedan od članova grupe. Osim što je možete čuti u video igri Grand Theft Auto, njen sample nedavno je korišten u pjesmi Check it out Nicki Minaj.

Lipps Inc. – Funkytown

Zarazna melodija i simpatičan tempo Funkytowna osvojili su diskoklubove – ali i male ekrane – pa je možete čuti u serijama South ParkMalcolm u srediniPrijatelji te u mnogim filmovima. Mlađe se generacije zasigurno sjećaju ove pjesme iz animiranog filma Shrek, a korištena je i u Nissanovim reklamama. Lipps Inc. doživio je kratku slavu, no ubrzo se raspao.

Survivor – Eye of the tiger

Soundtrack jednog od najgledanijih filmova također je na ovoj ljestvici. Prodan je u više od 9 milijuna kopija, stoga Eye Of The Tiger američke rock grupe Survivor slovi za najprodavaniji singl ikad. Napisan je za film Rocky III Sylvestera Stalonea koji je prvotno želio pjesmu Another One Bites The Dust. Bend je izbacio još nekoliko singlova, kao što su Burning Heart i The Search Is Over, ali su ostali živjeti na staroj slavi.

Soft Cell – Tainted Love

Planetarnu slavu dobila je pjesma Tainted Love u obradi synthpop dua Soft Cell. Originalna izvedba pripada Gloriji Jones, a kasnije ju je obradio i kontroverzni Marilyn Manson. Potpuno drugačijeg aranžmana i sporijeg tempa, vrlo brzo došla došla je do prvog mjesta britanskih top ljestvica. Zbog širenja AIDS-a pjesma poprima novo značenje, a Levi’s je koristi u svojoj reklami.

Nena – 99 Luftballons

Neunundneunzig Luftballons ili 99 Air Ballons pjesma je njemačke rock skupine Nena. Jedna je od prvih i najuspješnijih non-english pjesama, a veliku popularnost stekla je i u Japanu. Osim veselog tempa koji brzo ulazi u uho, pjesma ima dublje povijesno značenje. Teško je razumljiva, ali govori o mnoštvu želja (o 99 balona) Nijemaca poraženih u ratu. Gitarist grupe je ideju za pjesmu dobio na koncertu Rolling Stonesa u zapadnom dijelu Berlina.

A-ha – Take On Me

Mlađim generacijama je ova pjesma poznata po lošim karaoke partyjima i još lošijim izvedbama. Spot Take On Me svojevremeno je bio vrlo inovativan i nagrađivan, a sample pjesme kasnije su iskoristili Christina Aguilera i Pittbull u pjesmi Feel This Moment. A-ha su u glazbenu povijest zapisani kao prvi norveški bend na američkoj top ljestvici. Zbog lošeg izgovora engleskog jezika, pjesma je teško shvatljiva. Kasnije su bili popularni u Europi, ali ne i u Americi.

Los del Rio – Macarena

Zasigurno se sjećate jedne od najpopularnijih pjesama svih vremena – Macarene. Tekst nikad nismo uspjeli zapamtiti (pjevali smo ga otprilike ovako: Hsjdgfhfkdjs Macarena, Aaay Macarena), no plesne korake ne zaboravljamo ni pod utjecajem nekoliko promila. Ovu ikonu dance glazbe 90-ih izvodio je duo Los Del Rio. Ostvarili su rekord na Billboardovoj ljestvici koju je tek 15 godina kasnije srušila Adele.

Lou Bega – Mambo No. 5

Godine 1999. njemački glazbenik Lou Bega obradio je kubanski hit Mambo No. 5 u kojem je spojio vintage i suvremenu glazbu, čime je zaokružio jedno stoljeće. Popeo se na visoko 3. mjesto na Billboardovoj ljestvici, no nakon toga nije se pojavio. Ovako je objasnio brojna ženska imena iz pjesme: „Kad sam bio mlađi, imao sam mnogo žena. Zapisao sam njihova imena, dodao melodiju i to je bilo to. Najdraža mi je Sandra. Zbog toga je ‘Sandra In The Sun’.“

Baha Men – Who Let The Dogs Out

Znate li da ova pjesma ima još teksta osim onog u refrenu? Kladimo se da jedino čega se sjećate je „Who Let The Dogs Out? Who? Who? Who?“. Nikad se nije saznalo tko je pustio pse, no u ovoj se pjesmi radi o momku koji se napadno nabacuje djevojci na partyju. Naslov pjesme se u Americi čak ustalio kao fraza. Osim što su osvojili ljestvice i sportske događaje, osvojili su i dječja srca, pa je ovo postala i najpopularnija dječja pjesma.

Afroman – Because I Got High

Pjesma Because I Got High je najbolja stvar koja se dogodila u karijeri repera Afromana – iako je napisana u nekoliko minuta i vjerojatno govori o njegovoj svakodnevnici. Prošle godine izdao je Positive Remix u kojem objašnjava pozitivne strane konzumiranja marihuane, uključujući i njezinu medicinsku primjenu, i to zbog moguće legalizacije u nekoliko američkih država.

Michel Telo – Ai Se Eu Te Pego

Ljeto 2012. prošlo je u znaku ovog hita kratkog vijeka. Slične je povijesti kao i Macarena – i ovu pjesmu popularizirao je zarazni ples. Ponajviše je to zasluga poznatih sportaša koji su svoj uspjeh slavili koracima pjesme Ai Se Eu Te Pego. Najpoznatiji ples bio je onaj Christiana Ronalda. Michel Telo postao je prvi Brazilac koji je nakon 1960. godine došao na Billboardovu ljestvicu.

?>