DRUŠTVO

Higijena medijskog prostora nije pretrpjela štetu koju su mnogi veselo očekivali kad se pročulo da će „Nedjeljom u dva“ ugostiti Zdravka Mamića. Dapače, Mamić je demonstrirao nekarakterističnu smirenost. Malo fantaziranja o Udbi i Jugoslavenima koji napadima na njega ruše Hrvatsku nije ni blizu standarda koji je postavio ranijim nastupima.

Nisu ga pretjerano uzrujale špekulacije kako ga čeka sudbina Bandića i Sinovčića, a ni pitanja o vezi s Davorom Šukerom. Učinilo se da će perje poletjeti kad je Stanković potegnuo slabu posjećenost utakmica HNL-a, ali i tu se Mamić jeftino izvukao. Stanković je odšutio i kad mu se gost nazvao elementarno pristojnim čovjekom, tvrdnjom koju je vjerojatno pola Hrvatske popratilo posprdnim zvukom.

Stanković je bio mlak kao rijetko dosad, barem kad mu je s druge strane netko toliko ideološki stran. Plesao je oko Mamića, tu i tamo zamahnuo, ali ni jednom nije ušao u klinč. Pokušao je postaviti zamke – navesti protivnika da se zaleti, pa ga snimkom iz prošlih emisija uhvatiti u kontradikciji. Teško je, međutim, očekivati da će se svim mastima premazani Mamić zbuniti samo zato što je javno prikazan kako sam sebi skače u usta. Tu je Stanković, teško shvatljivo, propustio nekoliko prilika da poentira. Umjesto da inzistira na Mamićevom objašnjenju njegovih neobičnih promjena mišljenja, on je bez komentara prelazio na iduće pitanje. Možda mu je namjera bila pustiti gledatelje da sami izvuku zaključke iz prikazanog. Taktika koja na prvi pogled djeluje razumno, ali mogla bi se pokazati pretjerano suptilnom za popriličan broj Mamićevih obožavatelja.

Zašto je Stanković u emisiju počeo ubacivati Boru Rašetu, ostaje nejasno. Takvi su interludiji imali smisla samo kad ih je izvodio nenadmašni Milorad Bibić Mosor koji bi svojim zajebantskim stilom u dvije minute rasturio Mamića onako kako ga loše sročeni i amaterski dostavljeni Rašetini komentari neće rasturiti ni za dvije godine.

Sve u svemu, Stanković je razočarao. Na tanjuru je imao najkontroverznijeg čovjeka u Hrvatskoj, a umjesto da ga smaže i traži repete, par puta ga je gricnuo pa vratio u kuhinju. Mamića je trebalo jače pritisnuti na pitanjima koje su samo načeli, otvoriti još nekoliko tema koje nisu ni spomenute i oštrije presjeći svaki put kad je počeo vrdati. Možda se Stanković bojao da eksplozivni Mamićev temperament ne izazove novi skandal. Ako je tako, teško je ne zapitati se što se dogodilo s voditeljem koji je pred televizijske gledatelje bez pardona dovodio Milorada Dodika i Let 3.

Premda nikad nije bio sistematičan istraživač, Stanković je manjak pripreme znao kompenzirati oštrinom i beskompromisnošću. Jesu li njegovu oštricu otupile godine, zasićenost emisijom ili pritisci viših instanci, teško je reći. Sigurno je samo da bi za lakšu probavu nedjeljnog ručka dobro došlo nešto jače od kamilice koju nam je danas servirao.

 

 

?>