DRUŠTVO

U utorak, 13.5. na Sveučilištu Sjever gostovala je dugogodišnja nagrađivana novinarka Jutarnjeg lista i Globusa, ali i dopredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić. Neposredni povod za njezin posjet Koprivnici bila je prvostupanjska presuda za sramoćenje tvrtke Medikol koja je Lukić izrečena krajem ožujka. O tome, ali i drugim problemima u novinarstvu govorila je studentima medijskih odjela na Sveučilištu Sjever.

“Novinari su danas egistencijalno ucijenjeni. Oduprijeti se raditi nešto što se kosi s osobnim načelima jedan je od najtežih izazova za novinare u privatnim medijima”, ocjenjuje Lukić. Ona smatra kako u javnim medijima danas nije tako prisutan politički pritisak kao 90-ih godina. S druge strane, za privatne medije kaže da su puno neslobodniji nego nekad, od pritisaka izvana koji idu preko vlasnika, do pritisaka oglašivača.

Lukić smatra kako je nova odredba u kaznenom zakonu, za koju dodaje da je “uvezena” iz švicarskog kaznenog zakona, pogubna za novinare. Ono što smatra posebno spornim jest činjenica da je to udar na novinare, ne na vlasnike medija. Sudovi imaju veliku diskrecijsku ovlast da ocjenjuju što je to javni interes te to što nije važno jeste li pisali istinu, nego je li to bilo u javnom interesu, kaže Lukić i objašnjava zašto je sa svojom presudom izašla u javnost.

“Svjesno sam odlučila ići u javnost već nakon prvostupanjske presude jer smatram da je presuda vrlo opasna za slobodu javne riječi u Republici Hrvatskoj. Kažnjena sam s 26 tisuća kuna, a tu treba ubrojati i sudske troškove te troškove odvjetnika suprotne strane u postupku, jer je sudac konstatirao da nisam branila javni interes.”

Kako pisanje o tome na koji se način troši javni novac nije u javnom interesu, pita se Lukić. Tekst za koji je osuđena problematizirao je prebacivanje javnog novca iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na račun privatne poliklinike Medikol.

Kad je odredba o sramoćenju ušla u Kazneni zakon, vlasnik Medikola, kaže Lukić, odlučio ju je tužiti upravo prema toj odredbi.

“Kako ima novca za Medikol, a nema za onkologiju u dječjoj bolnici u Klaićevoj? U svojim sam tekstovima samo ukazivala na tu i niz drugih nelogičnosti kad je riječ o tome kako je Medikol dobio više od pola milijarde kuna javnog novca” – tvrdi novinarka.

Nakon što je Slavica Lukić osuđena, započela je javna kampanja u kojoj se traži da zakonodavci uklone kazneno djelo sramoćenja iz Kaznenog zakona.

“Sada je u tijeku žalba višem Županijskom sudu. Postoji usmeno obećanje nadležnih da će se odreba o sramoćenju preformulirati, no ne i ukinuti. Kako nema nikakvih konkretnih detalja, još ne znamo hoće li to biti samo kozmetičke promjene” – iznosi Lukić.

Napominje kako čak i da na kraju dobije spor protiv Medikola ta je tvrtka može tužiti i u parničnom postupku u kojem su odštete višestruko veće.

“Novinarstvo je jedna od rijetkih profesija u kojoj nemate pravo na grešku, a čak i kad ne pogriješite možete biti osuđeni i to i kazneno i građanski” – zaključuje Lukić.

S osuđenom smo novinarkom razgovarali i za Pressedan, a taj vam razgovor donosimo u danima koji slijede.

Lukic

 

?>