SVEUČILIŠTE SJEVER

Nekoliko je studenata Komunikologije, medija i novinarstva Sveučilišta Sjever imalo priliku sudjelovati na jučerašnjoj medijskoj konferenciji Hrvatskog nogometnog saveza u hotelu Sheraton uoči utakmice Hrvatske protiv Saudijske Arabije i odlaska „Vatrenih“ na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Prije svega, valja zahvaliti glasnogovorniku HNS-a Tomislavu Pacaku, koji je pozitivno reagirao na upit za naš dolazak na konferenciju. I što kada dobiješ e-mail i shvatiš kako ćeš imati priliku ući u hotel Sheraton, u kojem se nalazi svih 26 igrača, po prvi puta iskusiti pravu pravcatu, veliku i važnu pressicu te eventualno postaviti pitanje izborniku Daliću i nekom od igrača?

Za početak… štreberaj

Pa, ako ste imalo kao ja, sjedneš za laptop i kao čistokrvni štreber, koji pritom nije najveći poznavatelj jedne od „najvećih hrvatskih religija“, istražuješ.  Istražuješ igrače, čitaš sve vijesti, analize i komentare. Ukratko, baciš oko na sve relevantne medijske materijale objavljenje u posljednjih tjedan dana i pokušavaš smisliti okvirna, dovoljno „pametna i atraktivna“ pitanja (iako ćeš tek na konferenciji saznati koji će te od reprezentativaca dočekati na raspolaganju da mu postaviš ta pitanja).

Pripremajući se za konferenciju, činilo se kako vrlo vjerojatno niti jedno pitanje neće biti transformirano iz slova na papiru u glasove u grlu. Zašto? Nije zbog toga da će starije i iskusne kolege ( potpuno zasluženo i opravdano) zavladati podijem konferencijske dvorane, već shvatiš koliko se ne želiš izblamirati pred tim istim budućim kolegama, cijelim HNS-om i nacijom. Ne znam kome se ne bi grlo barem malo osušilo (litota na kvadrat) u takvoj situaciji – Ako ste možda jedan od tih sretnika, molila bih da mi javite vašu tajnu, jer sam uvjerena kako će mi zbog „malo suhog grla“ račun za vodu ovaj mjesec biti katastrofalan. Hvala!

I što sad? – Očenaš

Kada smo stigli ispred hotela, pozitivna se napetost osjećala u zraku. Fotografi  su zauzeli svoje pozicije ispred glavnog ulaza i iščekivali dolazak igrača dok smo mi ušli u predvorje. I što sad? Istovremeno tražimo konferencijsku dvoranu i molimo „Oče naš“ kako bi nas uopće pustili na konferenciju, jer recimo da smo se „malkice“ isticali svojim mlađahnim i nepoznatim licima ( Onaj osjećaj kada se negdje nađete i svi vas čudno gledaju pa počinjete sumnjati da vam je netko markerom, kada ste spavali, iscrtao lice.)  Na kraju krajeva, zahvaljujući HNS-ovu glasnogovorniku, ugodno smo smješteni u dvoranu i upoznati s „pravilima igre“.

Dok svi iskusni medijski djelatnici oko nas pripremaju kamere, nadmeću se za najbolje mjesto za stalak i slične spike, mi upijamo svaku sekundu ovog iskustva. Pokušavamo nikome ne stajati na putu ili nekoga ometati u poslu te se ubrzo u dvorani pojavila zvijezda dana – izbornik Dalić.  Meni je osobno bilo fascinantno koliko izbornik zrači autoritetom i pozitivom te kako je njegovim ulaskom među novinarima zavladala potpuna tišina, a dvoranom je odzvanjao zvuk brzog prebiranja vrhovima prstiju po tipkovnicama. Presica je započela te je izborniku stizalo pitanje za pitanjem – Od priprema za nadolazeću utakmicu protiv Saudijske Arabije, ozljede Joška Gvardiola do pripreme protiv Maroka i slično.

Izbornik ne grize, reprezentativci iza svakog ugla

Vjerojatno se pitate je li suho grlo prevladalo ili je nešto na kraju krajeva proizašlo iz njega? Iako je srce gotovo napustilo prsni koš, hrabrost je ( ili voda?) prevladala te je samo jedno pitanje transformirano iz slova u glas. Pitanje je bilo vezano uz hrvatske navijače, konkretno izbornikovu poruku navijačima i misli vezane uz specifičnosti ovog jesenjeg svjetskog prvenstva koje mogu utjecati na navijačku euforiju. Izbornik je ( začudo ne grizući ), između ostalog, lijepo odgovorio „Ako krenemo dobro, začas će biti puni trgovi i navijat će se. Opće je poznato da se mi organiziramo u sekundi. Ovisi  o nama kakav ćemo rezultat napraviti- Bilo minus deset ili plus 25, zna se koliko Hrvati vole svoju reprezentaciju.“

Nakon što je izbornik završio s pitanjima, dvorana se polako punila reprezentativcima, a neki među njima bili su Martin Erlić, Mislav Oršić, Kristijan Jakić, Josip Stanišić, Josip Juranović, Ivo Grbić …  Nevjerojatan je osjećaj vidjeti toliko reprezentativaca u jednoj prostoriji, ali još je nevjerojatnije gledati kako iskusni poznati novinari, koji su vam nadasve veliki uzor, ispred vas rade ono što najbolje rade – postavljaju pitanja. Uz to, zaista  je bio neobičan osjećaj pogledati iza ramena i krajičkom oka vidjeti Ivana Perišića u prolazu, Nikolu Vlašića koji nosi torbe ili napuštajući hotel vidjeti kako u predvorju stoji kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Uistinu, nezaboravno iskustvo koje bih preporučila svakom studentu novinarstva.

 

Fotografija: redakcija

?>