SVEUČILIŠTE SJEVER

U srijedu, 12. lipnja s početkom u 12 sati na Sveučilištu Sjever gostovat će švicarski partneri projekta pod nazivom zakOČI – Take a brake!. Projekt će trajati od travnja 2019. sve do studenoga 2020., a glavni cilj je unapređenje društvenoga razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnih ustanova, uključujući i studente i profesore Sveučilišta Sjever.

Djeca su najugroženija skupina u prometu, i kao pješaci i kao putnici u vozilima svojih roditelja. Projekt Take a brake! (zakOČI) ima za cilj, učeći iz švicarskih iskustava i najboljih praksi, okupiti sve sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.

U 20 mjeseci će se u navedenim sredinama, na lokacijama kritičnima za djecu, razviti tri modela intervencije u promet, organizirati će se fokus grupe („world caffe“) s građanima i ključnim dionicima, razviti inovativne alate za aktivnu edukaciju djece, educirati roditelje i nastavnike, te provesti kampanju zakOČI, kojoj je cilj usmjeriti pažnju vozača na pješake u prometu.

Studenti Sveučilišta Sjever, zajedno s profesorima će osmisliti rješenja za povećanje sigurnosti prometa u Koprivnici, Zaprešiću i općini Bale, a temeljem viđenog na studijskom putovanju u Švicarsku.

foto: Ante Klečina

Opći cilj projekta zakOČI je unapređenje društvenoga razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnoga zdravstva, policije i obrazovanja, jedinica lokalne i područne samouprave te organizacija civilnoga društva u području sigurnosti djece u prometu.

Projektom se želi poboljšati dobrobit i sigurnost djece i povećanje njihove tjelesne aktivnosti (i manje upotrebe vozila roditelja) kroz smanjenje izloženosti riziku tijekom pješačenja ili bicikliranja i promišljanje prometnoga okoliša prijateljskoga za djecu pješake.


Kratki pregled rasporeda predavanja u srijedu:

12:00-12:05  izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica – Pozdravni govor

12:05-12:15  Italina Benčević, Udruga RODA  – Predstavljanje projekta „zakOČI – Take a Brake!“

12:15-12:25   doc. dr. sc. Predrag Brlek, v.d. pročelnika Odsjeka logistika i mobilnost – Uloga Sveučilišta Sjever u projektu „zakOČI – Take a Brake!“ + prezentacija podataka prikupljenih na „world caffe“ radionicama u Zaprešiću i Koprivnici

12:25-12:40  Roland Wiederkehr  – Pedestrian Safety. Safe environment for children. What Police is doing in Switzerland and what NGOs are doing, including urban planning (special: going to school safely in the town of Basel)

12:40-12:55 Rolf Thommen – Road safety: 6 most important points for a safe infrastructure

12:55-13:00 Kratka rasprava

?>