JA,NOVINAR

U ožujku ove godine studentski portal Pressedan na Sveučilištu Sjever u Koprivnici novom smjenom generacije promijenio je članove redakcije, a novu ulogu glavne urednice preuzela je Paulina Topolko, studentica 2. godine Komunikologije, medija i novinarstva.  

Studentski portal Pressedan od prve godine studija nudi studentima mogućnost objavljivanja vlastitih radova pružajući im priliku da se isprofiliraju ovisno o području koje ih zanima. Smjenom svake generacije na 2. godini novinarstva Sveučilišta Sjever, mijenja se i redakcija Pressedana.

Ovo ne bi bila neka novost da ovogodišnja generacija nije odlučila uvesti promjene u cilju modernizacije i pristupačnosti portala. Kako se u ulozi novopečene glavne urednice snašla svestrana Paulina Topolko te koje su prednosti i mane Pressedana, uz vlastito iskustvo studiranja na Sjeveru, ispričala nam je u intervjuu.

Novo uredništvo, novi Pressedan

 

Koje su glavne promjene u odnosu na prošlogodišnji Pressedan?

Glavna promjena ovogodišnje redakcije definitivno je ponovno pokretanje Facebook stranice Pressedana. Uz to, na moju inicijativu pokrenut je i redakcijski e-mail na koji studenti dostavljaju radove. Tako kolega David Međurečan, inače moj zamjenik, i ja imamo bolju i lakšu komunikaciju.

Novo uredništvo sada ima daleko više članova. Što se time postignulo?

Kao što sam ranije rekla, David i ja imamo jako dobru suradnju. Kad ja ne mogu, on uskoči u pomoć, i obratno. Također, imamo u redakciji još neke vrlo sposobne i darovite kolege koji imaju direktan pristup Pressedanu i sami objavljuju svoje radove. Definitivno se rasteretilo mene kao glavnu urednicu, ali to ne bi bilo moguće bez ovako dobre suradnje koju imamo u redakciji. Iako, nažalost studiramo online većinu vremena, u WhatsApp grupi funkcioniramo kao prava redakcija i raspoređujemo poslove i obaveze.

Redakcija Pressedana ponovno je počela posjećivati aktualne događaje. Odakle ova pomalo „zaboravljena“ praksa Pressedana?

Ha-ha-ha, ako mislite na nedavni event na fakultetu, hvala Capaku i stožeru na popuštanju mjera i dozvoli ponovnog okupljanja. Trebalo nam je ovo.

Što je glavna prednost Pressedana?

Prednost je ta da sve objavljene radove naši studenti jednog dana, kad dođu na razgovor u neku ozbiljnu redakciju slobodno mogu uzeti i pokazati uredniku.

Pokušava li se ove godine više potaknuti studente da objavljuju radove na Pressedanu?

Na svakome pojedincu je da sam odluči koliko će, što i gdje objavljivati. Kvalitete Pressedana su napomenute svim studentima na početku studiranja. Smatram da svatko tko dođe do fakulteta je dovoljno zreo da sam donosi odluke. Ja sam tu za rad na portalu i  vođenje redakcije, a ne za povlačenje za rukav da bi netko sebi gradio portofolio. Na sreću, imamo studente koji često šalju radove. Primjerice kolega Plantak često piše recenzije i komentare. Upravo su mu gaming recenzije bile odskočna daska zahvaljujući kojima se ubrzo pridružio i redakciji HCL Gaming Portala.

Redakcija Pressedana na javnoj prezentaciji i razgovoru „Dizajneri – pokretači promjena“ pod vodstvom doc. art Luke Borčića, Foto: Borna Sabolić

 

Uz prednosti uvijek dolaze mane

 

Bio je najavljen redizajn portala. Gdje je „zapelo“?

Zapelo je kod realizacije. Slala sam neke mailove, ali nažalost nije urodilo plodom. Možda ponovno probam na ljeto, sada nije to moguće jer gotovo svakodnevno objavljujemo studentske zadaće. Moram priznati da nisam očekivala da će studenti biti ovakvi kampanjci, iako sam cijelu godinu „moljakala“ da se šalje na vrijeme. Hvala onima koji su to poštovali.

Koji su najveći problemi i najveće mane Pressedana?

Problemi? Jao. Rubrike, loše vodstvo. Kada dođete na poziciju urednika, prijašnji urednik vam pokaže kako se radi. Uglavnom znate ono što je znao on. Nitko vam ne pokaže ništa više.

Problem fotografija i dalje je trn u oku portala. Kako riješiti to?

Ugovor. Jednostavno treba pronaći fotografsku agenciju i s njom potpisati ugovor. Probali smo i to riješiti, ali nitko ne čuje naš problem. Ali onda je problem kada dobijete kaznu. Zanimljivo, zar ne?


Sučelje Pressedana, Foto: Screenshot Pressedan

 

Studiranje na Sveučilištu Sjever

 

Zašto ste odabrali studiranje na Sveučilištu Sjever?

Sveučilište Sjever odabrala sam jer mi je blizu, dolazim iz Međimurja. Također, u Zagrebu su se tražili razni uvjeti i slične stvari, a na Sjeveru se je sve činilo lakše i jednostavnije.

Koje su prednosti, a koje bi bile mane studiranja na Sveučilištu Sjever?

Prednosti studiranja na Sjeveru su definitivno dobri profesori. Svatko će u procesu studiranja naći profesora koji mu se neće sviđati. Ipak, kada i sama bolje razmislim, svatko ima svoj način rada. Jednoga dana, i to što mi se sada ne sviđa, sviđat će mi se. Polako shvaćam da sve na ovom fakultetu ima svoj razlog. Profesori na Sjeveru su stvarno dobri, i prije svega su ljudi, a tek onda profesori. S druge strane, najveća mana studiranja na Sjeveru, ako ne putujete autom jest mjesto gdje je fakultet pozicioniran. U Koprivnici postoji Busko, ali sada s kašnjenjem vlakova zbog radova, morate na fakultet ići pješice. Da hodam još malo od fakulteta, došla bih u Međimurje. Toliko o povezanosti fakulteta sa kolodvorom u Koprivnici. Busko ima jednu veliku pauzu u kojoj ne vozi, i to je definitivno velik problem.

Sveučilište Sjever u Koprivnici, Foto: Borna Sabolić

Zašto novinarstvo?

Zašto ste odabrali novinarstvo?

Kada sam bila mala, tata me je uvjerio kako u televiziji živi teta koja vodi vijesti i vremensku prognozu, konkretno Katja Kušec i Dunja Mazzocco Drvar. I zašto onda ne postati „teta u televiziji.“ Jedino je problem što su danas televizori puno tanji pa ne znam kako ću stati unutra. Uglavnom, kao mala sam odlučila da ću biti „teta u televiziji.“ Od petog razreda osnovne škole, bila sam članica novinarske skupine i pisala za list osnovne škole Strahoninec, Klopotec. Klopotec je na raznim natjecanjima svake godine dobivao razne nagrade, i to mi je dalo dodatan vjetar u leđa.

Koje bi bile prednosti rada kao novinara, a koji bi bili nedostatci?

Ako volite dinamiku i izazove, onda je to definitivno velika prednost. Također, upoznajete razne ljude i sklapate nova poznanstva. Kao nedostatak bih istaknula brojne prijetnje s kojima se novinari svakodnevno susreću.

?>