Film

Marvelovi su Osvetnici nakon tri godine dobili svoj prvi nastavak. Drugi dio priče, koji povezuje jedne od najpoznatijih Marvelovih superheroja u borbi za naš planet, nosi naziv Osvetnici 2: Vladavina Ultrona. Što mislimo o nastavku filma koji je 2012. godine poharao kina i popeo se na visoko treće mjesto svih vremena po zaradi na kinoblagajnama – saznajte u recenziji!

U modernoj kinematografiji sve su popularnije ekranizacije strip-heroja i heroina jer upravo takvi naslovi donose lijepe novčane svote filmskim studijima. Superheroja ima na sve strane, ali Disneyjev Marvel pokazao se najprofitabilnijim kad je u pitanju zarada. Konkurencija Warner Bros. i njihov DC isto tako imaju šaroliki i bogati arsenal junaka sa supermoćima, no malo zaostaju za strip-herojima i heroinama koje su proizveli Marvelovi autori – besmrtni Stan Lee i pokojni Jack Kirby.

Produkcija

Ekipa iza kamera ostala je gotovo ista u odnosu na original. U redateljsku stolicu ponovo je sjeo Joss Whedon, koji s Marvelom surađuje već dugi niz godina. Kao što se može i naslutiti, producent filma predsjednik je Marvela – Kevin Frieg. Priču je napisao redatelj Whedon, a bazira se na stripovima, čiji su autori Stan Lee i Jack Kirby.

Stari osvetnici i novi zlikovac

Novi nastavak ponovo vraća stare heroje u njihova prepoznatljiva odijela. Vođu tima, Kapetana Ameriku koji je dugi niz godina bio zamrznut u ledu te se tek nedavno prilagodio modernom dobu, ponovo je utjelovio Chris Evans. U realizaciju bogatog i karizmatičnog Tonyja Starka u tehnološki naprednom odijelu, nazvanom Iron Man, uskočio je još jednom Robert Downey Jr. Kao njegov kolega, znanstvenik Bruce Banner – Hulk, ponovno se pojavio Mark Ruffalo koji s Crnom Udovicom (Scarlet Johansson) razvija dublju povezanost. Ulogu njezina dragog prijatelja Clinta Bartona (Hawkeye) preuzeo je Jeremy Renner. Glumac Chris Hemsworth reprizirao je svoju ulogu boga Thora, Odinova sina, a Samuel L. Jackson vratio se u nastavku kao neizostavni Nick Fury.

ZZ1DA53BA9 Cropped

Glas glavnom negativcu, umjetnoj inteligenciji nazvanoj Ultron, dao je James Spader. Blizance Wandu (Scarlet Witch) i Pietroa (Quicksilver) Maximoffova, koji tek moraju odigrati svoju ulogu u priči, tumače Elizabeth Olsen i Aaron Taylor – Johnson. Posljednji (ali ništa manje bitan) superheroj je Vision kojem je ovo premijerno pojavljivanje na kinoplatnu, a predstavio ga je engleski glumac Paul Bettany.

Priča

Standardna i prepoznatljiva radnja. Ništa novo ni revolucionarno. Film započinje napadom Osvetnika na bazu Horde. Njezino uništenje smatra se krajem tiranije organizacije koja svoje korijene vuče iz doba Drugoga svjetskog rata. Tony Stark u suradnji s Bruceom Bannerom nastoji stvoriti umjetnu inteligenciju. Sve krene krivo kada se ta inteligencija Ultron okrene protiv njih i počne stvarati prijetnju njima, ali i čitavom svijetu. Tada radnja postaje predvidljiva. Lov na negativca, pa regrupiranje ekipe, malo akcije, onda neki emotivni razgovori – i ponovo akcija.

Gdje su nestali efekti?

Osvetnici 2: Vladavina Ultrona traje puna dva i pol sata. U tom se periodu ekipa iz Marvela velikim dijelom oslonila na specijalne efekte. CGI je vidljiv u svim aspektima filma, što ne čudi jer se ipak radi o superherojima kojima je zadaća borba protiv zla. To podrazumijeva uništavanje svega na putu (zgrade, automobili, ceste, kuće itd.) kako bi spasili planet i samo čovječanstvo. Većina efekata je prvorazredna, no u određenim scenama moguće je primijetiti nešto slabije efekte. Budžet filma teži skoro 300 milijuna, a cijeli naslov baziran je uglavnom na CGI tehnologiji. Stoga je lako za pretpostaviti da su negdje morali uštedjeti, zbog čega neke scene izgledaju kao da su ispale iz računalnih i konzolaških igara. Pritom mislim na računalne igre na high-end postavkama. Bez obzira na problem efekata na pojedinim dijelovima, radnja je dinamična i zabavna, borba je fino odrađena, a čak je i onaj pričljivi dio solidan.

Zlikovac s humorom

Glavni negativac i zločesti dečko nastavka je Ultron. Umjetna inteligencija, koju su stvorili genijalni bogataš Stark i uvijek bijesni (ali povućeni) Banner, odlučila je uzeti stvar u svoje ruke. Spader, koji je posudio glas Ultronu, ulio je u lik robota – dušu. Ultronov humorni odmak i sarkazam izazvat će lagani smijeh kod gledatelja. Ispod puno maski Ultronova bića krije se zlo koje želi uništiti ljudsku rasu, tj. pretvoriti je u nešto više, i donijeti evoluciju revolucijom. Oni koji to ne žele jednostavno će biti uništeni, a među njima su i Osvetnici.

Ultron-2 Cropped

Ultron u svoju mrežu laži i obmana pokušava uplesti i blizance Maximoffov. Brat i sestra isprva pristaju na pakt, no kasnije preispituju svoju ranije donesenu odluku. Humor zlikovca doseže svoj vrhunac u scenama gdje bi Ultron trebao biti bijesan, ali on pokušava kroz ljubaznost i humor doprijeti do sugovornika i zadati mu udarac. U nekim trenucima Ultron pomalo podsjeća na DC-ova zlikovca Jokera. Zapravo, Ultron je patnik koji je vidio na što je sve spremna ljudska rasa. Vidio je zlo i tamu, a isključio bogatstvo koje ona nudi i sadrži u sebi.

Akcija, pauza, akcija i već viđena radnja

Kinodvorana se zamračila, a na platnu se pokrenuo film – i Osvetnici su odmah bili u akciji. Svi heroji iz originala predstavljeni su u prvih pet minuta. Nakon borbenog uvoda uslijedio je miran dio. Osvetnici slave pobjedu: uživaju u ispijanju koktela i vina uz glazbu i opuštenu atmosferu. Tada na scenu dolazi Ultron i još malo akcije. Osvetnici su ponovo prisiljeni na to da surađuju i da raspuštanje grupe odgode na još neko vrijeme. Kao i u originalu, grupa je primorana surađivati radi dobrobiti civilizacije, no ponovo nastaju problemi unutar ekipe. Sada već dobri prijatelji, gotovo obitelj, Osvetnici pokušavaju spriječiti Ultrona u ostvarivanju zlokobnih nakana, a sam Ultron ujedno je i stvar koja ih je zavadila u nastavku i okrenula jedne protiv drugih. To je sasvim razuman rasplet događaja jer inače bi radnja bila prejednostavna.

avengers-age-of-ultron-trailer-screengrab-27-hulk-hulkbuster Cropped

Kako bi razbili borbene i akcijom nabijene sekvence, produkcijska ekipa ubacila je sporedne priče. Redatelj uvodi u film dosad nepoznatu obitelj jednog člana i započinje ljubavne trzalice. Nakon što je Stark Tower još jednom napadnut i oštećen, ekipa odgovorna za naš planet seli u sigurnu kuću. Ta lokacija je dom Clinta Bartona, tj. Hawkeyea. Tamo ostali Osvetnici upoznaju njegovu obitelj, a zabavi se uskoro pridružuje i nitko drugi doli Nick Fury. Ljubavna priča polako se razvija između Crne Udovice i Hulka. Nakon što su se svi lijepo ispričali i podružili, ponovo je došao red na akciju. Borbene sekvence postaju sve glomaznije, duže i punije CGI tehnologije, a svoj vrhunac dosežu u zadnjoj bitci. Posljednja i očajna akcija Osvetnika spašavanja svijeta tempirana je taman vremenski, a borba i efekti odrađeni su bez većih trzavica. U tim se scenama vidi da je Whedon želio da na vidjelo izađe sklad grupe u teškim i moguće posljednjim satima ljudskog roda. Zajedništvo, snaga, dobrota i požrtvovnost tipičan su prikaz američkog stereotipa, ali to je ono što Osvetnici u određenoj mjeri i predstavljaju (iako nisu svi američkog podrijetla). Maksimum snage Osvetnika do finala dolazi na samom kraju. Baš kao što to obično i biva u takvim naslovima…

Konačna presuda

Povratak Osvetnika izazvao je lavinu fanova i znatiželjnika u kinima diljem svijeta. Marvelovi superheroji jedni su od najčitanijih i najpopularnijih junaka, a prihodi koje Marvel, tj. Walt Disney, prigrnu prilikom izlaska svakog filma opravdavaju to da se herojski naslovi isplate. Još jedna stavka koja ide u prilog superherojima i Osvetnicima zarada je originala. Prvi film iz 2012. godine popeo se na visoko treće mjesto po zaradi na kinoblagajnama svih vremena, što samo govori o moći koju takvi naslovi posjeduju. Original uvodi promatrače u priču i daje uvod u film kojem je predodređeno da postane serijal, franšiza novoga filmskog doba superherojskih naslova. Nastavak originala ponudio je solidnu priču sa zanimljivim antagonistom i neočekivanim prevratima. Na trenutke se osjeti nedostatak veličine originala, no to je sasvim normalno i već pomalo klasično za nastavke.

Najveći problem je jednostavnost priče. Većina radnje predvidljiva je i dosadnjikava (dio u kojem likovi nastoje govori nešto smisleno, no bezuspješno), osim akcijskih scena koje će pravom ljubitelju žanra oduzeti dah i učiniti ga željnim za još većom dozom akcije. Tu je svoju moć pokazala računalna CGI tehnologija koja je maštu pretvorila u stvarnost. Oblikujući bojno polje detaljima, gomilom sadržaja i, naravno, nebrojivom količinom neprijateljskih snaga koje se spremaju napasti zaštitnike Zemlje – Osvetnike. Iako se nastavak čini pomalo slabiji od originala, ipak nudi dovoljnu količinu zanimljivog sadržaja koji je prije svega namijenjen onima koji su već upoznati s Marvelom i njegovim univerzumom.

Konačna presuda za nove Osvetnike je sljedeća. Svi koji su od malih nogu željeli biti Iron Man, Kapetan Amerika, Thor, Hulk ili neki drugi heroj i heroina – film je kao stvoren za njih. Također, onima koji su svoju zabavu pronašli u stripovima ili ostalim filmovima iz Marvelove radionici, ovaj bi naslov mogao dobro sjesti. S druge strane, oni koji nisu toliko u tom svijetu, u ovom filmu mogli bi pronaći samo gomilu informacija bez glave i repa jer nisu upoznati s Marvelom i njegovim projektom u nekoliko faza.

Kad se sve zbroji i oduzme, Osvetnici 2: Vladavina Ultrona naslov je koji je prije svega namijenjen ljubiteljima i poznavateljima Marvelova svemira. Svima ostalima toplo preporučam da prije prouče ili pogledaju barem prve Osvetnike kako bi popunili neke rupe u priči budući da je Marvel nastavak napravio bez većih objašnjenja. Ipak već daje nagovještaj za nastavak, a on je shvatljiv samo njegovoj ciljanoj publici.

Review overview
?>