Predstavljamo studente

Iako glazbu mnogi smatraju univerzalnim jezikom kojim možemo komunicirati svugdje – za mladog Olivera Potočnika studenta medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever ona je puno više. Kao što je sam istaknuo – svatko od nas  može se baviti glazbom, ali ono što je najvažnije je da se kroz nju osjeti određena energija koju glazbenik prenosi publici. Zato je ona i unikatna jer svaki glazbenik istu glazbu može odsvirati drugačije.

Melodijski će ona zvučati isto, ali način na koju je glazbenik prenosi publici, bilo da je riječ o zvuku, fraziranju ili samo određeni pokreti tijela dat će glazbi drugačiju dimenziju. Stoga su potrebni sati i sati vježbanja i proučavanja jazz-a – objašnjava Oliver koji se drži rečenice slavnog jazz glazbenika Lee Konitza kako su za dvije minute na pozornici kao šest mjeseci u dvorani za probe.

Oliver Potočnik s glazbom se počeo baviti kada je navršio deset godina. Upisavši osnovnu glazbenu školu  kod prof. Davorina Premca, za instrument je odabrao saksofon. S njim je krenuo i put svog srednjoškolskog glazbenog obrazovanja, dok je paralelno pohađao i varaždinsku Elektrostrojarsku školu smjer medijski tehničar. I dok se za vrijeme školovanja u glazbenoj  školi počeo upoznavati s osnovama jazza i improvizacije, Elektrostrojarska škola otvorila mu je vidike u području dizajna.

Oliver2

Životni put odveo je Olivera na Sveučilište Sjever gdje se nastavio školovati za medijskog dizajnera, a nerijetko mu na predavanjima društvo pravi upravo njegov saksofon jer nakon odrađenih studentski obveza juri na probe s bandom ili nastupe.

Spoj medijskog dizajna i glazbe za Olivera je sasvim normalan izbor.

“U jazz glazbi veliku ulogu igra i dizajn plakata ili cover CD-a. Primjerice, radovi od poznatog i meni omiljenog grafičkog dizajnera i fotografa Reida Milesa koji je dizajnirao covere svih svjetski jazz glazbenika poput Coltrane, Sonny Rollinsa, Miles Davisa i drugih odličan su primjer povezanost glazbe i dizajna. U Hrvatskoj se na tu tematiku pak nađe pokoji plakat koji je stvarno dobar. Zato mi je odlično iskustvo i bila izložba studenata Umjetničke akademije iz Splita – Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija, a koja je upriličena zahvaljujući suradnji s našim fakultetom, gdje sam mogao vidjeti seriju jazz plakata koji su rađeni za 7. Vip jazz festival“ – istaknuo je Oliver.

Oliver3

Ljubav prema novijem, drugačijem zvuku, načinu sviranja koja ga je obuzela  već na samim počecima muziciranja, zajedno s Denijem Udorovićem prenio je i svojim kolegama na Sveučilištu Sjever spojivši njima možda do tada nespojivo – saksofon i elektronski zvuk.

“Svirka u kafiću s Denijem, poznatijim pod njegovim umjetničkim imenom Phoenix Kraundler bila mi je super i nadam se da se kolegama svidjela i da su uživali baš kao Deni i ja kad smo svirali. Postoje planovi za daljnju suradnju, partyje, ali vidjet ćemo….”

A planovi postoje svakako i za jazz/funk band Groove On u kojem Oliver Potočnik svira. Široj javnosti postali su poznatiji svirajući na varaždinskim ulicama i trgovima za vrijeme trajanja Špancirfesta, dok sada u njihovoj svirci brojni Varaždinci mogu uživati na klupskoj sceni. A tko zna, možda još koji put zasvira i s ostalim „studentima-glazbenicima“ na Sveučilištu Sjever.

?>