SPORT

Danijel Subašić odlučio se oprostiti od profesionalne nogometne karijere. Ta odluka se već neko vrijeme nagovještavala, a ove nedjelje Suba je odigrao svoje zadnje minute na profesionalnoj razini. U zadnjoj utakmici sezone krcati Poljud ispratio ga je pljeskom i ovacijama nakon 24 minute koliko je branio protiv Šibenika. Odlučio je izaći u 24. minuti kako bi odao počast svom poginulom prijatelju i bivšem igraću Zadra Hrvoju Čustiću. Pri izlasku sa utakmice poljubio je stative i krenuo je prema klupi Hajduka. Suigrači su mu napravili špalir te se s njima opraštao uz ovacije tribina.

Subašić je imao odličnu karijeru u dresu Monaca i hrvatske reprezentacije. Reprezentaciju je napustio nakon Svjetskog Prvenstva 2018. godine te je do 2020. godine igrao za Monaco prije nego što ga je napustio i odlučio napraviti godinu dana pauze. Nakon pauze vratio se na mjesto gdje je započeo svoju karijeru prije 15 godina u svoj klub Hajduk kao rezerva Lovri Kaliniću i ostalim mladim golmanima, ali i svim suigračima da im pruži potporu u utrci za trofeje. Na početku karijere Suba je stigao u Hajduk kao posudba iz Zadra, ali ubrzo nakon toga njegov ugovor je obnovljen i postao je redoviti igrač u prvoj postavi. Iskazao se kao odličan golman i nakon nekog vremena došao je poziv iz Monaca, u ono vrijeme klub koji se borio za opstanak u prvoj ligi.

Prvobitni plan Monaca bio je Pletikosa, ali on im se zahvalio i preporučio Subašića. Nakon toga Subašić je postao jedan od najboljih vratara francuske lige, branio je više od 200 utakmica te je čak uspio postići i jedan pogodak. Sa Monacom je osvojio naslov prvaka 2016/17 godine. Također bio je proglašen najboljim vratarem francuske lige. Najbolje trenutke u svojoj karijeri je doživio i u dresu reprezentacije kada smo osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Fenomenalno je branio i bio je jedan od ključnih igraća zbog kojeg smo osvojili medalju. Njegove obrane protiv Danske i Rusije kada je obranio nekoliko penala zaredom ušle su u povijest kao rekord Svjetskih prvenstava.

Svoj prvi nastup u dresu reprezentacije imao je u studenom 2009. godine protiv Lihtenštajna. Sveukupno imao je 44 nastupa i osvojeno srebro nakon kojeg se umirovio. U svojoj karijeri može se pohvaliti sa naslovima prvaka druge i prve francuske lige, tri kupa s Hajdukom i mnogobrojna individualna priznanja. Njegova odluka o umirovljenju nije iznenađujuća s obzirom na ozljede s kojima se suočavao u posljednjim godinama svoje karijere.

Subašić je uvijek bio posvećen i predan sportu kojeg voli, pružajući sve od sebe svaki put kada je izašao na teren. Uz veliki broj obožavatelja i sportaša koji su izrazili svoje poštovanje prema Subašiću nakon njegove zadnje utakmice, Suba će ostati legenda u nogometnom svijetu. Njegova prisutnost na terenu bit će nedostajuća, ali ostavit će utisak kao jedan od najboljih vratara u hrvatskoj povijesti. Njegova strast i talent bit će vječno zapamćeni u svijetu nogometa.

Fotografija: HNK Hajduk Split/Twitter

?>