DRUŠTVO

Učenici šestih razreda od jeseni će pohađati predmet Građanski odgoj i obrazovanje, objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u petak, 25. travnja. Odluku o donošenju Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole predstavio je Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije.

Tijekom školske godine 2014./15. samo će učenici šestih razreda pohađati građanski odgoj kao obavezni predmet, i to 35 sati tjedno, dok će naredne godine taj predmet biti dodan i u nastavni plan učenika sedmog razloga osnovne i prvog razreda srednje škole. “U trećoj godini taj će nastavni plan biti zaokružen tako da ćemo imati kontinuitet od 6. razreda osnovne do 2. srednje škole, što znači da će učenici nakon pet godina imati ukupno 175 sati nastave vezane uz GOO u čemu će Hrvatska biti u samome europskome vrhu po broju sati obaveznog predmeta”, rekao je Tot.

Svi će učenici od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole predmet pohađati jedan školski sat tjedno, dok će svi ostali razredi nastavu iz tog predmeta slušati međupredmetno. Tako će se neke cjeline građanskog odgoja implementirati u nastavni plan pojedinih predmeta u petom i šestom razredu osnovne te u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Nastava iz građanskog odgoja biti će utemeljena na četiri cjeline: političko obrazovanje, obrazovanje o ljudskim pravima, obrazovanje za mir i obrazovanje za demokraciju. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, rekao je da je riječ o potpuno novom nastavnom planu i programu za građansko društvo i demokraciju te dodao da će predmet iz temelja promijeniti razvoj pojedinih vrijednosti kod mladih generacija.

Agencija za odgoj i obrazovanje počet će od srpnja ove godine provoditi stručno osposobljavanje za sve učitelje i nastavnike koji će predavati predmet, a usavršavanje će se kontinuirano nastaviti i tijekom školske godine 2014./15. Provedba nastave građanskog odgoja u prvoj će godini stajati četiri milijuna kuna i za tu su svrhu sredstva već osigurana.

Od iduće godine učenici šestog razreda slušati će cjeline: Građanin, građanka, Demokratska zajednica, Socijalne vještine i društvena solidarnost, Kulturni identitet i međukulturni dijalog, Gospodarstvo, poduzetnost, upravljanje financijama i zaštita te Zaštita okoliša i održivi razvoj potrošača. Radi se o cjelinama koje bi trebale popraviti učeničko razumijevanje uloge građana i vlasti u demokratskim procesima. Brojne ankete i istraživanja provedena u posljednje vrijeme pokazala su da mlađe generacije pokazuju nezavidno znanje iz tih područja.

Jovanović je istaknuo da se tijekom protekle dvije godine u 12 osnovnih i srednjih škola eksperimentalno provodila nastava iz građanskog odgoja te da je ona počela mijenjati školu u smjeru demokratske zajednice odlučivanja. Ministar je usto dodao da više nitko nema pravo i ne može reći da građanski odgoj i obrazovanje nisu potrebni.

Građani su pozvani da svoje argumentirane komentare šalju do 26. svibnja na stranicu ministarstva www.mzos.hr. Javna rasprava bit će zatvorena u lipnju, kada će se objaviti i njezin sažetak. Priprema nastavnika i učenika za provedbu GOO-a krenut će nakon objave nastavnog plana i programa 30. lipnja.

?>