Uncategorized

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović i varaždinski župan Predrag Štromar potpisali su u Varaždinu Sporazum o realizaciji projekta Javno-privatnoga partnerstva “Varaždinska županija – škole”.

Zahvaljujući ovim ugovorima  dograđivat će se škole u Donjem Martijancu i Ivancu, a u Svetom Iliji i Novom Marofu uz škole će se graditi i pripadajuće sportske dvorane. Kapitalna vrijednost svih projekata je 107 milijuna kuna. Nakon izgradnje i dogradnje spomenutih škola, 97 posto učenika u županiji pohađat će nastavu u jednoj smjeni. Država će plaćati 55 posto troškova odnosno najma, županija 35 posto, a gradovi i općine platit će preostalih 10 posto troškova, što će im znatno pomoći u rasterećenju ionako skromnih proračuna.

– Da je jednosmjenska nastava potrebna, govore i rezultati naš učenika na raznim natjecanjima na kojima redom osvajaju prva mjesta. Nije to samo rezultat jednosmjenske nastave, već se učenicima omogućila i dodatna nastava, dodatni centri izvrsnosti, gdje se oni najkvalitetniji mogu dodatno obrazovati i dodatno učiti – rekao je Štromar te s ponosom naglasio kako već sada u Varaždinskoj županiji više od 85 posto djece pohađa jednosmjensku nastavu.

jovanovic-sporazum01

– Svojim dolaskom pokazali smo koliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta cijeni sve ono što se u sustavu školstva događa u Varaždinskoj županiji. Dosad smo sklopili 18 ugovora za dogradnju i izgradnju objekata u obrazovanju po modelu javno-privatnoga partnerstva od ukupno 139 predviđenih – rekao je ministar dr. sc. Željko Jovanović prigodom potpisivanja ugovora o dogradnji i izgradnji četiriju škola u Varaždinskoj županiji te dodao kako je javno-privatno partnerstvo model uz pomoć kojeg se privatno ulaganje može jako dobro iskoristiti za javnu korist, u ovom slučaju školstvo, a svi izračuni pokazuju da je taj model 15 posto povoljniji od klasičnog modela ulaganja.

Varaždinska županija već ima iskustva sa ovim modelom i objekti koji su izgrađeni na taj način pokazuju veliko zadovoljstvo učitelja, ravnatelja, roditelja i djece – rekao je ministar te dodao kako je sam postupak vrlo složen i mora se izraditi u detalje, a najteža je  priprema.

jovanovic-sporazum03

-Kada priprema bude gotova, kreće gradnja koja se odvija u rokovima koji ne mogu biti sporni jer su na teret privatnog izvođača koji ukoliko prekrši rokove – plaća penale. Očekujem da ćemo ovaj model JPP-a u Varaždinskoj županiji imati dovršen u školskoj godini 2015./2016. – zaključio je ministar.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministar je svoj radni posjet Varaždinskoj županiji završio u Ivancugdje je u pratnji čelnika Grada, župana i njegovog zamjenika, saborskih zastupnika te ravnatelja škole obišao Osnovnu školu „Ivan Kukuljević Sakcinski“ gdje se susreo s nekolicinom učenika, a održao je i kraći radni sastanak s upravom škole.

 

?>