Putovanja

Malo tko u Hrvatskoj nije čuo za Balaton, najpoznatije mađarsko kupalište koje je ujedno i najveće jezero u središnjoj Europi. Nalazi se na zapadnoj strani Mađarske, okružen gradovima Veszprèm, Kesthely, Balatonfüred i Siòfok, a samo sat vremena vožnje od graničnog prijelaza Gola – Berzence.

Iako živim na samoj granici s Mađarskom, moram priznati da sam tek nedavno otkrila kako izgleda taj poznati Balaton. Nedjeljno poslijepodne i obiteljsko druženje prekinula je tatina iznenadna odluka: “Idemo u Mađarsku!“. Iako je to na prvu zvučalo suludo, za pola sata smo se spremili za novu obiteljsku avanturu. Tek kada smo došli na granicu i kada nas je carinik pitao kuda smo se točno uputili, sjetili smo se da bi mogli posjetiti Balaton.

Put do ondje prošao je glatko i bez velikih problema. Nakon sat i pol vožnje kroz prozor sam ugledala to čudo prirode. Kilometri i kilometri bistre vode. Šetajući obalom, naišli smo na mapu s ilustracijama otoka na kojima su pisala njihova imena i glavna obilježja. Nažalost, bila je veljača, puhao je vjetar i bilo je prehladno da bi se dugo zadržali, ali i ono malo što smo vidjeli bilo je dovoljno.

Nakon toga uputili smo se u restoran, tradicionalnog izgleda, u kojem se kao specijalitet nudio originalni mađarski gulaš, koji je, ne moram ni napominjati, bio i više nego ukusan. Uz to jelo savršeno se uklopio tradicionalni mađarski aperitiv palinka (rakija od šljive).

Kada smo završili s razgledavanjem Balatona uputili smo se u Kesthely, grad na obali Balatona, u kojem se nalazi barokni dvorac Festetics, kojeg je 1796. godine počela graditi obitelj hrvatskih korijena. Na žalost, vikendom je dvorac zatvoren pa smo uspjeli pogledati samo njegov vanjski izgled, ali doznali smo da se u njemu nalazi devet muzeja i velika knjižnica s preko 80 000 naslova.

Sretni i zadovoljni zbog kvalitetno iskorištenog vremenena uputili smo se kući, no sam povratak ponudio je i smiješnu anagedotu. Svi smo bili pod dojmom spontanog obiteljskog izleta, pa nitko od nas nije pratio znakove kako se vratiti kući. Nakon dva, tri pogrešna raskrižja i bez GPS uređaja, bilo nam je jasno da moramo stati i upitati nekoga za pomoć. Na sreću, tata tečno govori mađarski pa mu nije bio problem sporazumjeti se s djelatnikom benzinske postaje koji nas je uputio u pravom smjeru.

Putem do kuće razmišljala sam o tome kako je zanimljivo da se niti jedno drugo jezero ne može pohvaliti činjenicom da je toliko inspiriralo nekog velikog umjetnika kao što je bio Beethoven koji je za vrijeme boravka tamo skladao slavnu „Mjesečevu sonatu“. To je i više nego dovoljan razlog da se posjeti Balaton iliti Blatno jezero, koje, osim što je inspirativno, romantično i ljekovito, ima mnogo turistički primamljivih ponuda koje bi se barem jednom u životu trebale doživjeti i okusiti.

Jezero Balaton

?>