Putovanja

Kako bi kvalitetno iskoristili preostalo studentsko vrijeme u Koprivnici, odlučili smo posjetiti vrlo nam blizu Mađarsku. Lako odlučujemo posjetiti jedno od najvećih mađarskih atrakcija, jezero Balaton i povijesni grad Keszthely do kojeg stižemo za manje od dva sata vožnje brzom cestom, uživajući u prekrasnim mađarskim krajobrazima.

Brzo i jednostavno putovanje

Zahvaljujući Schengenu, granični prijelaz u Goli izgleda kao spomenik prošlog vremena te ga prolazimo bez problema, a zahvaljujući EU lako pronalazimo put uz Google karte, neometano koristimo mobilnu mrežu i tako nam je put do Keszthelya vrlo lak. Odlučujemo putovati javnim cestama kao bi izbjegli kupovinu vinjete i kako bi odgodili pokušaj pričanja mađarskog.  Nakon otprilike 1 sat i 45 minuta stižemo u Keszthely.

Povijest i atrakcije grada Keszthelya

Grad Keszthely ima dugu i bogatu povijest koja seže sve do rimskog razdoblja. Izvorno naselje razvilo se oko dvorca Festetics, koji je postao simbol grada.

Ovaj raskošan dvorac, građen tijekom 18. i 19. stoljeća, jedna je od glavnih atrakcija u Keszthelyu. Posjetitelji mogu istražiti prostrane dvorske vrtove besplatno, a unutrašnjost dvorca, bogatu zbirku umjetničkih djela mogu posjetiti uz plaćanje ulaznice. Gospođe na šalteru koje prodaju karte su nam na vrlo slabom engleskom odlučile dodijeliti studenski popust te nas je jedna ulaznica stajala otprilike 2.5 eura.

Šetnja Keszthelyem i panoramski vrtuljak

Spuštanjem s gornje strane grada od dvorca spuštamo se prema Balatonu. Prolazeći kroz velike gradske parkove, ulice i razgledavajući samu arhitekturu prekrasnog Keszthelya, uviđamo velike sličnosti između Mađarske i Hrvatske. Još uvijek vrlo lako primjećujemo činjenicu da smo nekada, pa i ne tako davno, mi i Mađari bili jedno. Dolazeći blizu jezera Balaton prolazimo kroz šetnicu punu kafića, restorana, trgovina i suvenirnica. Na samoj šetnici ispred jezera pronalazimo panoramski vrtuljak.

izvor: Ana Marija Horvat

On se ispostavio uvjerljivo najljepšim načinom uživanja u pogledu na naizgled beskrajan Balaton. Mladi gospodin na šalteru koji prodaje karte za vrtuljak nam je također dodijelio studentski pokaz. On nas je čak tražio da mu pokažemo naše iksice na uvid, nakon čega nam je pokazao, za što nagađamo da je bila njegova mađarska iksica. Studentska ulaznica košta oko 5.5 eura.

Nakon obilaska dvorca Festetics, razgledavanju grada Keszthely i uživanju pogleda na Balaton, uzimamo jednu tradicionalnu mađarsku langošicu s vrhnjem i sirom za van te se upućujemo prema lijepoj našoj.

Izvor slika: Pexels

?>