Kazalište

U subotu 29. ožujka premijerno je odigrana predstava Ljubaf Kerekesh Teatra u HNK Varaždin. Komediju je napisao još 1988. Ljubomir Kerekeš, a, kako kaže, nedavno je naišao na nju i odlučio ju realizirati. Govor je baziran na kajkavskom dijalektu, a sama radnja komedije smještena je unutar jednog stana u kojem žive majka Štefica (Ana Begić), kći Đukica (Hana Hegedušić) i njen muž Srećko (Adam Končić). Budući da je svaki od likova ograničen u svojim razmišljanjima, javljaju se banalni sukobi, a primitivan pogled na svijet i društvo vrlo su dobro povezani sa situacijom i ambijentom u kojem se radnja odvija.

Đukica i Srećko pokušavaju izgraditi svoj odnos, dok u njihovu komunikaciju neprestano uskače majka Štefica koja nema dlake na jeziku. Duhovitost događaja je rezultat potpuno svakodnevnih problema koji su itekako preuveličani. Jasno je vidljivo da su i Srećko i Đukica nesretni u braku, no ne uspijevaju riješiti svoje sukobe zbog različitih interesa, a i zbog udruženosti majke i kćeri protiv Srećka. Pojavljuje se i Đuro (Ljubomir Kerekeš), stari susjed koji svojim iznenadnim dolascima, ružom u ruci i romantičnim izjavama pokušava osvojiti Šteficu.

Sav jadan i očajan Srećko odlazi u krčmu gdje upoznaje feminiziranog Iveka te ga dovodi kući. Nastaju smiješne i pomalo tragične situacije zbog napadnog pristupa Štefice prema Iveku, koji nije nimalo zainteresiran za nju, i ponovnom dolasku susjeda s ružom, koji je vidno razočaran. Na kraju dolazi do preokreta te se supružnici bar nakratko slože i riješe ljubavnu dramu izazvanu besmislenim svađama. Likovi su nam prikazali da različiti karakteri i pogledi na svijet ne otvaraju mogućnost razumijevanja jedni drugih, već stvaraju nove sukobe koju su na kraju samo smiješni i nepotrebni.

?>