Putovanja

Svakome od nas želja je proputovati svijet, vidjeti, okusiti, osjetiti nešto drugačije od svakidašnjeg. Osijek, kao centar istočne Hrvatske, dobio je mogućnost da neke želje za putovanjima ostvari i svojim stanovnicima. O čemu je riječ?

Osječki aerodrom, kao i avio-kompanija Ryanair, potvrdili su da se otvara nova poveznica istočne Hrvatske i Europe. Ryanair je avio-kompanija koja je poznata kao jedna od najjeftinijih u Europi. Poveznica o kojoj ‘bruje’ mnogi portali upravo je između Londona i Osijeka. Zbog ove nove odluke, cijene karata vrlo su povoljne. Zapitajmo se, stoga, kako da jedan stanovnik s prosječnom plaćom u Hrvatskoj preživi u Londonu preko vikenda?

Prvo što svaka osoba koja želi putovati mora imati je, dakako, novac. Za London, koji je na glasu kao jedan od najskupljih gradova svijeta, financijske razlike zvuče obeshrabrujuće. No, kako proći što jeftinije u tom multikulturalnom gradu?

Ryanair daje vrlo povoljne cijene za povratne karte Osijek – London na početku ove sezone. Uzmimo za primjer termin  od 23. svibnja (petak) do 26. svibnja (ponedjeljak). Povratna karta za navedeni datum košta 39.98 eura (u svakom smjeru 19.99 eura). Pošto je aerodrom na koji se slijeće 60-ak kilometara izvan Londona, treba platiti autobus. Cijena može varirati ovisno o popunjenosti autobusa, no u prosjeku, ona iznosi otprilike stotinjak kuna .

Nadalje, kako se karte trebaju osigurati što ranije, isto treba učiniti i s hostelima. Kako odabrati najbolji hostel od njih petstotinjak, ako ne i više?

London je podijeljen na više zona. Zona 1 je naravno, centar grada. Zona 2 je sljedeća udaljena zona oko centra i tako dalje. Cijene hostela se mijenjaju po zonama. Što je hostel bliži centru, skuplji je. Cijena za navedeni datum iznosi dvjestotinjak kuna po noćenju, ali uzmimo u obzir da se taj smještaj nalazi u centru Londona.

No, postoji tu više stvari na koje se treba misliti. Gradski prijevoz Londona naplaćuje se, također, po zonama. Što si bliže centu (putujete dakle zonom 1 i 2) cijena za prijevoz je manja te obratno. Za jedan dan trošak prijevoza je oko 80 kuna, pa ako računamo za 3 dana, to je sveukupno 240 kuna. Dosad smo obavili većinu posla. Jedino što još ostaje kao trošak su hrana i piće.

Mnogi portali i blogovi savjetuju i predlažu jeftine trgovine koji se mogu naći u svakoj drugoj sporednoj ulici. Ako nemate vremena tražiti malene dućane, postoje i jeftini (obično indijski) restorani. Treća solucija su „ulični“ fish&chips, hot dog i ostala brza hrana koja se prodaje na gotovo svakom štandu u gradu.

Kao zadnji mogući trošak su suveniri i pubovi (ako ih mislite posjetiti). Jedna litra je 0,76 pinta, pa može doći do zbunjenosti u točenju pića. Želite li posjetiti pubove, cijene su različite, ovisno o lokaciji. Najjeftinija cijena za jedan pint piva (ako ste u pubu) je oko 2 funte, dakle, skoro 20 kuna. Da bi izbjegli nepotrebne troškove, a vidjeli što više, London nudi besplatna razgledavanja muzeja, galerija i slično. Svakako biste trebali posjetiti British Museum i Tate Modern. Uz to, ulaz ponekim galerijama također je dostupan. Za one koji žele vidjeti prekrasne parkove Londona, savjetujem da posjete Royal Parks (Greenwich Park, Hyde Park i St. James’s park). Neke od londonskih ikona koje se zasigurno isplati vidjeti su Tower Bridge dok je u pogonu, London Eye, St. Paul’s Cathedral, Houses of Parliament te Westminster Abbey.

Najveći nedostatak ove ponude je zapravo manjak vremena. Uz dobru organizaciju (i pokoje energetsko piće), možete vidjeti sve što ste imali u planu.

Gotovo uvijek postoji strah da vas netko ne prevari. Ali, ako bi mislili na taj strah i dozvolili mu da vas zadržava, ne biste ništa ostvarili. Dakle, pobijedite strah duplim provjerama onoga za što mislite dati  novac i uživajte u svakom trenutku tog prekrasnog grada koji se uistinu isplati pogledati. Sretan put!

 

?>