KULTURA

U sklopu projekta Grad na drugi pogled, putujući edukacijsko-izložbeni projekt udruge PUNKT održat će dva predavanja i jednu radionicu. Na predavanju će tematizirati i analizirati radove izvedene u okviru nastave iz kolegija Teorija prostora i oblikovanja realiziranog na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Prvo predavanje održat će se 23. ožujka u prostorijama Sveučilišta Sjever u Koprivnici s početkom u 18 sati. Medijsko (pre)oblikovanje grada tema je kojom će se pozabaviti teoretičar i pedagog Andrej Mirčev.

Fokusirajući se na videoradove i fotografije, demonstrira se mogućnost tretiranja novih medijskih umjetničkih praksi kao svojevrsnoga konceptualnog alata za drugačije razumijevanje i artikuliranje prostora. S druge pak strane, s obzirom na to da je riječ o raznovrsnim projektima koji se kreću između dokumentarnih zabilješki i fikcionalnih narativa, argumenti se konstituiraju oko relacionalnog tumačenja prostora, gdje dokumentarnost i fikcija nisu u suprotnosti, već predstavljaju različite načine čitanja i oblikovanja medijske slike grada.

Drugo predavanje, Grad i izgradnja zajednica: kulturnoantropološka perspektiva, održat će se u četvrtak, 7. travnja, od 15:00 do 16:30. Dr. sc. Valentina Gulin Zrnić predstavit će kulturnoantropološka i sociološka promišljanja grada i o gradu konceptom mentalnih mapa, emotivne geografije i simboličkih mjesta.

Radionicu odgovorne arhitekture posjetite u srijedu, 20. travnja, u 15 sati. Vodi je Ana Dana Beroš, arhitektica i teoretičarka arhitekture.

Projekt intenzivno surađuje s Odjelom za medijski dizajn Sveučilišta Sjever. Grad na drugi pogled obuhvaćen je jednosemestralnim kolegijem Multimedijalno pripovijedanje pod mentorstvom docentice na kolegiju Ive Matije Bitange i vizualne umjetnice Tanje Vujasinović.

Završni rezultat bit će izložba u galeriji Koprivnica – multimedijalno ambijentalno tijelo satkano od brojnih autentičnih pogleda na grad.

Sve o projektu možete saznati na stranici Grad na drugi pogled i na Facebook-stranici.

?>