KULTURA

Forum udruga nezavisne kulture (FUNK) savez je četiri udruge (maMUZE, Kopriva, RockLive, Pod Galgama)  iz Koprivnice koje su se ujedinile kako bi bili jači i složniji u ideji da se dobije prostor za autonomno djelovanje u kulturnom i civilnom sektoru.

F.U.N.K je službeno registriran krajem rujna, a predviđeno mjesto za taj prostor je koprivnički Kampus, u zgradi s kojom dvorište dijeli Sveučilište Sjever.

Dvadesetak koprivničkih bendova udružilo je snage da zajedno sa udrugama realiziraju svoje ideje u namjeri da dobiju prostor za razne projekte. Neki od bendova koji su se uključili su What Matters Most, Lolita, Moskau, Angry Cows, Atum, Rens, Argoa i mnogi drugi. Smatraju da je Koprivnici potrebno tako nešto jer osim Rocklive festivala u gradu nema sličnih sadržaja – ako se nešto uspije srediti to je rijetkost u odnosu na potencijal i dobru volju koju ovaj grad svakako ima.

Za potrebe rada F.U.N.K.-a, u situaciji kada ne postoji drugi adekvatan prostor u gradu, kao jedino logično rješenje nametnuo se prostor u koprivničkom Kampusu. S novopridošlim studentima iz svih krajeva Hrvatske, upravo Kampus ima potencijal postati važno regionalno čvorište obrazovanja i kulture, središte na periferiji – u savezu F.U.N.K. trenutno pod radnim nazivom „centar izvan centra.“

Prostor u dvorištu Kampusa jedini je  kompatibilan prostor koji smo uspjeli naći u dobrom stanju, a legalno možemo doći do njega eventualno besplatno pošto su sve udruge neprofitabilne pa stoga nisu u mogućnosti plaćati najam. Nalazi se izvan centra grada i ne smeta nikome, a koristio bi se na način da se međusobno dogovaramo kad tko koristi prostor ovisno o tome da li se radi koncert, izložba, radionicu ili slično te pritom pomažemo jedni drugima koliko možemo.  – rekao nam je jedan od incijatora ovog projekta, Tomislav Crnković.

Svaka udruga imat će pravo provoditi svoje programe i radionice. Neki planovi su još u dogovorima, ali taj prostor je bio povod osnivanja saveza i okupljanja udruga i bendova. Prostor na koji se cilja je onaj u kojem su nulti dan Rocklive-a nastupali koprivnički bendovi.

Koprivničke udruge osnivanjem ovog saveza započinju jedno novo razdoblje, kojim će, nadaju se uz pomoć pomoći gradske i županijske vlasti razviti kulturnu svijest mladih u Koprivnici, jer upravo zbog njih ovaj projekt ima budućnost.

Na pitanje da li će se u F.U.N.K moći uključiti zainteresirani studenti i građani odgovorili su nam kako su dobro došli svi koji imaju volje sudjelovati u programima ili imaju kakve svoje programe koje žele organizirati ili pak trebaju pomoć oko provođenja.  Morat će još malo pričekati, no nadamo se da će to biti vrlo skoro.

 

?>