DRUŠTVO

U putopisnoj reportaži pod naslovom „Upoznajmo Slovačku, Poljsku i Češku” autorice Delije Mesarić, dana 28. kolovoza 2022. godine, objavljena je rečenica „Auschwitz je najveći poljski koncentracijski logor” – što nije točno i time je počinjena histografska pogreška. 

 

Veleposlanstvo Republike Poljske je reagiralo na navedeni tekst i zatražilo žuran ispravak netočnog navoda. Ovim putem se želimo ispričati te naglasiti kako je počinjena nenamjerna histografska pogreška, a ispravak glasi: “Auschwitz je najveći nacistički koncentracijski logor na području Poljske”.

Tekst u ispravljenom obliku možete pročitati na: Upoznajmo Slovačku, Poljsku i Češku

U nastavku je prijepis te screenshot pristigle zamolbe za ispravljanjem netočnog navoda:

 

Poštovani,

gospođa Morena Martinović

Glavna urednica

 

gospodin Krešimir Lacković

Mentor i odgovorni urednik
Portal studenata Sveučilišta Sjever

Poštovani,

u članku pod naslovom „Upoznajmo Slovačku, Poljsku i Češku” autorice Delie Mesarić, objavljenom na portalu studenata Sveučilišta Sjever pressedan.unin.hr dana 28. kolovoza 2022. godine, objavljena je rečenica „Auschwitz je najveći poljski koncentracijski logor”.

Želim istaknuti da se u razdoblju 1939.-1945. g. Poljska nalazila pod njemačkom i sovjetskom okupacijom i de facto nije postojala, zbog čega je spominjanje poljskih logora historiografska pogreška. Svi koncentracijski logori iz 2. Svjetskog rata na terenu Poljske su izgrađeni i bili vođeni od strane nacističkog režima Njemačke te su u istima život izgubili brojni poljski državljani. Poljska, za razliku od brojnih drugih europskih država, nikada nije bila saveznik nacističke Njemačke. Borili smo se s nacizmom od samog početka pa sve do kraja rata, zbog čega spominjanje poljskih logora osim što je historiografska pogreška, predstavlja i uvredu za žrtve i nekadašnje zatvorenike.

Slijedom toga, molim za žurno ispravljanje netočnog navoda u objavljenom tekstu.

S poštovanjem,

Andrzej Jasionowski

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj

 

?>