SPORT

Pisac Ernest Hemingway jednom je rekao: „Sport je rat bez metaka“. Svijet sporta prepun je događaja koji su politički motivirani i slamaju natjecateljski duh, a sportska igrališta zbog toga postaju mjesta sukoba i kontroverzi.

Takav događaj zbio se u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u nogometu 22. lipnja 1986. godina na utakmici između Argentine i Engleske na stadionu Estadio Azteca u Meksiko Cityju. Diego Maradona, argentinski reprezentativac u utakmici je postigao dva pogotka. Prvi je bio u 51. minuti, a kontroverza je nastala jer ga je zabio rukom.

Šest minuta nakon početka drugog poluvremena, Maradona je bio u sredini terena, a njegov suigrač Hector Enrique poslao je dugu loptu prema engleskom šesnaestercu. Maradona je krenuo prema lopti, a istovremeno je engleski vratar Peter Shilton istrčao prema centru da bi je uhvatio. Kako se lopta spuštala, Maradona je podigao lijevu ruku i udario loptu u smjeru engleskog gola. Tuniski sudac Ali Ben Nasser nije jasno vidio što se dogodilo i odlučio priznati gol. Engleski igrači su protestirali, ali suci su ostali pri svojoj odluci. Argentina je pobijedila rezultatom 2:1 i u konačnici osvojila Svjetsko prvenstvo te godine.

Trenutak nakon Maradoninog udarca lopte rukom

Dramatični odnosi između Engleza i Argentinaca sežu dalje u povijest. Prvi okršaj na terenu dogodio se u četvrtfinalnom susretu Svjetskog prvenstva 30. srpnja 1966. godine na stadionu Wembley u Londonu. Utakmica je obilježena nizom kontroverzi. U to vrijeme crveni kartoni nisu bili u upotrebi, ali su žute kao upozorenje dobili argentinski kapetan Antonio Rattin u 35. minuti zbog neprikladnog ponašanja prema sucu, a onda i napadač Enrique Omar Sivori u 40. minuti.

Suci su tijekom utakmice, suočivši se s jezičnom barijerom, imali poteškoća prilikom komuniciranja s argentinskim reprezentativcima, što je dodatno pogoršalo situaciju. Bilo je mnogo oštrih startova i grube igre. Engleska je pobijedila rezultatom 1:0, a jedini pogodak postigao je Geoff Hurst u 78. minuti. Ta je pobjeda omogućila Engleskoj ulazak u finale, a naposlijetku i jedinu dosadašnju pobjedu na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Od bajoneta do lopte

Međutim, želimo li u potpunosti razumjeti ovaj konflikt, moramo se vratiti sve do početka 19. st. kada su 1806. godine engleske vojne snage na 46 dana okupirale Buenos Aires. 26 godina kasnije, zauzeli su otočje Las Malvinas, kod Engleza poznato po imenu Falklandsko otočje.

Četiri godine prije nemilog događaja na nogometnom terenu, argentinske vojne snage započele su oružani sukob izvršivši invaziju na Falklandsko otočje 2. travnja 1982. godine. Englezi su promptno reagirali poslavši svoju vojsku na otočje. Rat je trajao 74 dana do 14. lipnja kada su Argentinci potpisali kapitulaciju. Službeno je poginulo 910 osoba, 258 Britanaca i 652 Argentinca. Taj je sukob ostavio velike ožiljke na srcima Argentinaca, a Falklandski otoci i danas su pod vlašću Engleza.

Mi kao Argentinci nismo znali što vojska namjerava. Rekli su nam da dobivaju rat, ali u stvarnosti, Engleska je pobjeđivala 20:0. Bilo je teško. Zbog pompe se činilo da ćemo igrati još jedan rat. Znao sam da je to moja ruka. To nije bio moj plan, već se akcija dogodila tako brzo da linijski sudac nije vidio da sam odigrao rukom. Sudac me pogledao i rekao: „Gol“. Bio je to lijep osjećaj, kao neka vrsta simbolične osvete Englezima“ , rekao je Diego Maradona u istoimenom dokumentarnom filmu iz 2019. godine.

Izostavimo li političke konotacije iz cijele priče, možemo tvrditi da je do tako grubog sudačkog previda došlo zbog tadašnjeg manjka tehnoloških sredstava koja pomažu sucima u donošenju odluka. VAR (Video Assistant Referee) tehnologija prvi je put na Svjetskom prvenstvu službeno korištena tek u Rusiji 2018. godine.

Bilo kako bilo, razmišljajući u kojem god smjeru želimo, ovaj će događaj ostati zapamćen kao jedan od najspektakularnijih i najkontroverznijih trenutaka u povijesti sportskih natjecanja.

Fotografija: Dani Yako, Alejandro Ojeda Carbajal

?>