SPORT

Postigavši pobjednički gol u sudačkoj nadoknadi posljednje utakmice sezone protiv berlinske Herthe, Andrej Kramarić je na ovogodišnji konto upisao 20 bundesligaških pogodaka za svoj Hoffenheim i dobrom formom najavio EURO 2021. 

Vatrena „devetka“ ovu će sezonu u Bundesligi dugo pamtiti. Nakon što je u pretposljednjem kolu na gostovanju kod Arminije upisao 19. bundesligaški pogodak te ponovno bio najbolji igrač na terenu, Andrej Kramarić je na najbolji mogući način završio ovogodišnju sezonu upisavši i 20. pogodak. U posljednjem kolu njemačkog prvenstva Kramarićeva žrtva u sudačkoj nadoknadi bila je berlinska Hertha.

Sa svojih je 20 pogodaka Andrej potvrdio najbolju sezonu u svojoj inozemnoj karijeri.  Više ligaških pogodaka zabio je samo u sezoni 2014./2015., kada je za Rijeku zabio 21 pogodak u jednoj polusezoni nakon čega je ostvario prijelaz na Otok u danas renomirani Leicester. Kad pogledamo ljestvicu najboljih golgetera Bundeslige, ispred Kramarića su samo Bayernov Robert Lewandowski (41) koji je srušio 49 godina star rekord Gerda Müllera po broju pogodaka u jednoj prvenstvenoj sezoni, Eintrachtov André Silva (28) i Erling Haaland (27) iz Borussije Dortmund.

Iako su brojne hrvatske legende igrale u Bundesligi, Andrej Kramarić prvi je Hrvat koji je zabio 20 golova u jednoj sezoni. Uspjeh je tim veći kada vidimo da se Kramarićev Hoffenheim nalazi na 11. mjestu najboljeg ranga natjecanja u Njemačkoj.

Sve je to bilo povod za razgovor s našom „devetkom“ koji je izdvojio dio vremena između treninga i utakmica kako bi čitateljima Pressedana ponudio svoje viđenje ove uspješne sezone, otkrio nam što vrhunski sportaši rade za vrijeme općeg lockdowna te što možemo očekivati od predstojećeg Eura. Ako ste pak željeli saznati koji mu je najdraži pogodak u karijeri, možda se iznenadite njegovim odabirom. 

Situacija oko korone i dalje je neizvjesna, usprkos najavljivanju popuštanja mjera. Međutim, Njemačka je i dalje jedna od zemalja koja ima najstroži lockdown, a osim na društvo, korona je posebno udarila na sport i sportaše. Kako se nosiš s „novim normalnim“ u tom sportskom kontekstu treninga i utakmica pred praznim tribinama?

Naravno da je korona utjecala na sport i na nas sportaše, ali morali smo to prihvatiti i priviknuti se na prazne tribine. Jasno da je velika razlika igrati s navijačima i bez njih, kako zbog dodatne energije samih navijača tako i same individualne motivacije.

Što vrhunski sportaš radi kad ne smije iz stana?

Mislim da većina vrhunskih sportaša ima u svojim kućama ili stanovima malu teretanu u kojoj provode dosta vremena, posebice u ovo doba korone kada su svi imali vremena dodatno raditi na sebi. Uz sam trening jako je bitna i prehrana i većina sportaša pazi na to.

Sezona je završila, dominacija Bayerna se nastavlja, ali ove si godine odigrao nekoliko značajnih utakmica i postigao vrlo važne pogotke za Hoffenheim. Kad se osvrneš na proteklu, koronom definiranu sezonu, jesi li zadovoljan kako je sve završilo i kako si je odradio?

Ja sam osobno jako zadovoljan svojom sezonom, prvenstveno individualnom statistikom. Moglo je biti i bolje da me korona nije spriječila možda u najboljoj formi na početku sezone. Ipak, zahvalan sam na svemu što sam napravio ove sezone, posebice jer ekipa nije bila prava, nismo igrali dobar nogomet, a time i moje brojke imaju još veći značaj.

FOTO: Andrej Kramarić/privatno

Planovi za iduću sezonu

Hoffenheim je ove sezone ostvario solidan rezultat čvrsto ugrabivši sredinu prvenstvene ljestvice. Ranije si govorio kako imate dobru momčad i kako zaslužujete dobar plasman. Razvijaju li se planovi u tom smjeru i što očekuješ od nove sezone?

Sigurno da Hoffenheim ima potencijala biti u top sedam klubova Lige, ali ove sezone to se nije ostvarilo, a i nismo to zaslužili. Tijekom sezone bilo je jako puno problema i sitnica koje su ometale normalan rad kluba, ali nadam se da je to sve iza nas te da će iduća sezona biti puno bolja. Sada je odgovornost i plan na vodećim ljudima u klubu i vjerujem da će napraviti dobre poteze, ali sigurno će se morati dosta toga promijeniti.

Za manje od mjesec dana počinje Euro. Nikad izazovniji, nikad u ovakvoj situaciji i u ovakvim pandemijskim okolnostima. Reprezentacija je krenula s nekoliko novih, mlađih igrača koji će stvarati neku novu generaciju idola nacije. Što očekuješ od ovog Eura?

Euro će biti zanimljiv bez obzira na koronu. Nadam se da će određeni broj navijača biti na stadionu što će biti dodatan impuls igračima u odnosu na sezonu. Imamo jako puno talentiranih i kvalitetnih igrača da napravimo dobar rezultat. Naravno, bit će teško ponoviti uspjeh iz Rusije jer su sve druge ekipe dodatno motivirane protiv nas, ali moramo biti realni i priznati da trenutno ima nekoliko boljih momčadi od nas. Ali uz naš karakter i stav na terenu uvijek je sve moguće, kao i u Rusiji.

Teret povijesnog uspjeha iz Rusije još uvijek se osjeća u očekivanjima nacije s najviše izbornika koji očekuju ultimativne uspjehe. Koliki je to pritisak na igrače, pogotovo na vas od kojih se očekuje da redovito zabijate?

Nemamo nikakav pritisak baš iz tog razloga što smo napravili nešto što je pitanje hoće li se ikada više ponoviti, ali i dalje smo motivirani igrati velike utakmice i pobjeđivati.

Brojne su reprezentacije imale smjenu generacija proteklih godina, među njima i Hrvatska. Iako se još uvijek neki pojedinci nastoje profilirati, među tim „pridošlicama“, tko bi mogao „bljesnuti“ u budućnosti?

Kao što sam rekao, ima jako puno talenata u Hrvatskoj, nevezano za nogomet, već općenito za sport i ne bih htio nikoga izdvajati jer sam se nagledao jako puno „pravih” igrača koji su kasnije potonuli. U svakom slučaju Hrvatska se ne mora brinuti za sport jer imamo čudesne sportske gene.

Najdraži pogodak

Nedavno si uplovio u bračnu luku i konačno postao gospodin. Koliko je danas izazovno spojiti karijeru i obitelj te koliko ti je važna ta jedina stvarna i iskrena podrška u životu?

Obitelj je sigurno jedna od najvažnijih stvari u životu i bez te ljubavi i podrške ne bi bilo isto na terenu, pa tako ni izvan njega. Ona mi daje mirnoću, ali isto tako motivira me da budem još bolji.

FOTO: Andrej Kramarić/privatno

Korijenje vučeš iz Bednje, posebnog mjesta u Zagorju u koje povremeno svratiš kod prijatelja i rodbine. Znamo kako su manja mjesta kod nas vrlo deprivirana što se odražava i na sportsku infrastrukturu, koja je djeci izuzetno potrebna za zdravije odrastanje. Kako gledaš na trenutnu situaciju u lokalnom sportu u Hrvatskoj?   

Nažalost, znam da lokalni sport u Hrvatskoj nije na zavidnoj razini, ali to je realnost cijele Hrvatske. Nikad Hrvatska neće biti jedna Njemačka. Sigurno su financije razlog zašto to ne funkcionira u Hrvatskoj, ali mislim da ni neće idućih o-ho-ho godina. Ali ipak ta infrastruktura nije najbitnija činjenica za razvoj djeteta i igrača jer sigurno jedna Hrvatska, po omjeru broja ljudi, daje više sportaša nego Njemačka.

Ne mogu ne pitati za onaj pogodak protiv Rusije na Svjetskom prvenstvu 2018. godine koji nas je vratio u igru i kasnije odveo u polufinale. Sigurno si ga proživio još tisuću puta dok smo ga mi pogledali još barem duplo toliko. Svaki napadač ima neki poseban gol koji mu obilježi karijeru i na koji je posebno ponosan. Da moraš odabrati, kuda bi svrstao taj pogodak?

Naravno da mi je taj gol u Rusiji jedan od najdražih, ali ipak bih izdvojio dva gola Ukrajini u Ukrajini bez kojih ne bismo ni vidjeli Rusiju i četiri gola Dortmundu prošle sezone u jednoj tekmi. Te golove ću sigurno pamtiti tijekom cijeloga života i prepričavati djeci.

?>