TOP TEME

Bitcoin je decentralizirana digitalna valuta, koja se u središtu pozornosti našla nakon što je lani u studenom prerasla vrijednost od 1000 američkih dolara. Bitcoin nema vlasnika već je formiran na takozvanom “open source” sustavu; u siječnju 2013. godine vrijedio je samo 13 dolara dok danas (siječanj 2014.) vrijedi 865.83 dolara, što je rast od 6500%.

Bitcoin je nastao 2009. godine. Predstavio ga je tajnoviti programer ili grupa programera pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, navodno iz nezadovoljstva papirnatom valutom koja gubi na vrijednosti.

Naime iako se bitcoin ne tiska i nema sva obilježja valute, Sjedinjene Američke Države i Njemačka dodijelile su mu status privatne i virtualne valute. Američka centralna banka odlučila je da bitcoin zadovoljava sve kriterije da u budućnosti postane službena valuta. Nakon što je američki vodeći on-line trgovački lanac Overstock.com omogućio plaćanje bitcoinom, prema službenim izvještajima već prvog dana je ostvario 130 000 dolara prodaje u toj valuti. Izvrstan rezultat samo je jedan od pokazatelja da je bitcoin nadolazeći trend u SAD-u.

Da bi nastao bitcoin, računala moraju rješavati komplicirane matematičke zadatke što se popularno naziva rudarenjem. Jednom kad se zadatak riješi, nastavlja se natjecanje te se rješava novi blok bitcoina. Zadaci postaju sve teži i teži kako se povećava broj računala na mreži, što proizvodnju bitcoina čini stabilnom. Sustav je ograničen je na 21 milijun bitcoina, a vjeruje se da će posljednji bitcoin blok biti riješen otprilike 2140. godine.

Bitcoini se čuvaju u virtualnom novčaniku koji je pohranjen na računalu ili web stranici, a do bitcoina se može doći na više načina, rudarenjem ili razmjenom valute. Oko 2000 tvrtki koristi bitcoin kao sredstvo plaćanja, a nedavno je u Vancouveru otvoren i prvi bankomat u kojem se bitcoini mogu pretvarati u gotovinu i obrnuto.

Mogućnosti bitcoina su neograničene, a broj kompanija koje ga koriste svakodnevno raste. Hrabri bračni par Austin Craig i Beccy Bingham čak su odlučili živjeti isključivo posredstvom bitcoina prvih 90 dana svog braka o čemu se snima i dokumentarac.

Kao jedan od svakako najvećih nedostataka je nepredvidivost tržišta, te promjena vrijednosti valute, potencijalni pad sustava i loša infrastruktura, odnosno neizvjesna regulacija bitcoina u državama.

Je li zbog toga bitcoin samo još jedna financijska iluzija ili valuta budućnosti?

?>