DRUŠTVO

Podravski radio i Nova TV

Niste sigurni koja su očekivanja poslodavca na radiju ili televiziji? Podravski radio i Nova TV studente su dočekali široko otvorenih vrata. U nastavku teksta donosimo zanimljive činjenice i savjete urednice Podravskog radija i urednika Večernjih vijesti Nove TV.

Očekivanja glavne urednice Podravskog radija

Posjetili smo studio Podravskog radija u Đurđevcu gdje smo otkrili koja su to očekivanja poslodavaca. Glavna urednica Podravskog radija, Martina Sabađija Buđak, opisala nam je radijski posao. Budući da jedna osoba mora poznavati i odrađivati različite zadatke, osnovna stvar radija je multitasking. Neki od zadataka su kreiranje programskih sadržaja, sve od informativnog dijela do kreiranja playlista.

Glavna urednica otkrila nam je kako ne očekuje da studenti imaju iskustva, ali poznavanje osnova u teoriji puno znači u nadogradnji naučenoga. Na Podravskom radiju trenutno rade dvije studentice te je Martina Sabađija Buđak vrlo zadovoljna njihovim radom. Općenito, u novinarstvu je radno vrijeme vrlo fleksibilno, osobito kada su u pitanju studenti. Sabađija Buđak otkrila nam je koje poslove većinom daju studentima. Studenti prvenstveno rade posao radijskog voditelja, sudjeluju u kreiranju sadržaja svojim idejama te obavljaju novinarske poslove u redakciji.

Podravski radio i Nova TV
Martina Sabađija Buđak
Foto: Podravski radio

Iskustvo studentice na Podravskom radiju

Studentica Sveučilišta Sjever, Lea Oreč, otkrila nam je koji su njeni zadaci na radiju.

„Na poslu većinom radim u eteru, odabirem i puštam glazbu, čitam vijesti, vodim emisiju prema programskoj shemi te stavljam reklame u eter.“

Studentica Lea Oreč očekivala je će ovaj posao biti puno lakši. Zamišljala je posao na radiju kao samo puštanje glazbe, no zapravo je tu više stvari nego što je mislila.

Podravski radio i Nova TV
Lea Oreč
Foto: Podravski radio

Petar Pereža o svom poslu

Posjetili smo studio Nove TV u Zagrebu gdje smo razgovarali s voditeljem i urednikom Večernjih vijesti Petrom Perežom.

Opišite nam televizijski posao u nekoliko rečenica te jedan svoj dan.

Na posao dolazim oko podne ako ne moram biti na onim vijestima u 14 sati. Ovo govorim za Dnevnik u 19 sati. Dolazim nekih 6 do 7 sati prije kako bih mogao steći uvid u sve, odnosno u teme toga dana i kako će izgledati današnji dan na poslu. Kada završi sve to, kreće onaj opušteniji dio.

Koji je bio Vaš put do uloge voditelja Nove TV?

Devet godina radio sam na radiju te sam u tom razdoblju prošao sve stupnjeve; od izvještavanja s tržnice, ribarnice, provjera hitne službe, policije i vatrogasaca. Nakon ponude iz Nove TV preselio sam se iz Splita u Zagreb i kratko radio kao reporter i novinar. Zatim sam ubrzo dobio posao voditelja Dnevnika.

Na koji način se pripremate za javljanje uživo?

Sav program emitira se uživo i ne može se snimiti unaprijed jer smo publiku osvojili javljanjima uživo te uvođenjem izvanrednih vijesti. Priprema za javljanje uživo vrlo je bitna jer moraš znati o čemu pričaš. Ako se nešto dogodilo u tom trenutku, treba znati postaviti prava pitanja i kome ih postaviti. Bitno je obuzdati i nositi se emocijama jer ste istovremeno čovjek i profesionalac.

Koje su razlike u radu na radiju i na televiziji?

Razlike između radija i televizije su tehničke prirode jer sam na radiju imao samo zvuk i glas. Mogao sam doći obučen bilo kako i neobrijan, dok je televizija vizualni medij jer se mora paziti na izgled i ponuditi najbolja snimka, odnosno sliku o tom događaju o kojem se priča. I to je zapravo najveća razlika, a sve ostalo je dosta slično. Moraš voljeti taj posao, moraš biti angažiran i razabrati što ljude zanima i to im prikazati

Koje su se promjene dogodile u Vašoj struci od početka Vaše karijere do danas?

Velike su se promjene dogodile. Prva promjena koju izdvajam jest tehnološki napredak koji je ogroman. U početku nije internet ni postojao, dok je danas sve bazirano na internetu. Nekada su postojala reportažna kola gdje je bila sva oprema, dok danas se to svelo na jedan mali ruksak gdje se sve prenosi u digitalnom obliku i to s puno boljom rezolucijom na bilo kojem kraju svijeta. Puno je bilo kompliciranije i sporije, a danas je to sve jednostavnije i brže.

Koje savjete biste dali studentima koji se žele baviti ovim poslom?

Da zadrže žar zbog kojeg su upisali taj fakultet i da otkriju i dođu poput vas. Evo, mi smo na Novoj TV otvoreni za takve prilike da pružimo studentima da zavire u čarobnu televizijsku kutiju i da vide kako je to u redakciji, ali i da završe na vrijeme svoj fakultet.

Studentice na Novoj TV
Foto: privatna arhiva

Podravski radio i Nova TV su na najbolji način studentima pokušali prikazati kako njihov posao izgleda u stvarnosti. Nadamo se da će se naši studenti u budućnosti pronaći u njihovim ulogama. U galeriji ispod pogledajte što su sve naše studentice vidjele i kako je to izgledalo na Novoj TV.

?>