Glazba

VIS Peri-deri

„Svaki veliki bend mora imati reunion!“, ispalio je „umirovljeni“ usnoharmonikaš Boby iz VIS-a Peri-deri, kad je, na čuđenje svih prisutnih, bio pozvan zasvirati s tim turopoljskim rock’n’roll bendom na proslavi 25. obljetnice moto kluba „TUR Bikers“, za kojeg je Peri-deri neka vrsta kućnog benda. Sva sreća da je pristao ponovno zasvirati! Bila je to jedinstvena prilika da se 1. lipnja u Rakitovcu ponovno uživo čuje taj specifični zanimljivi bend VIS Peri-deri. Vijest je senzacija među ljubiteljima autohtonog rock’n’rolla u Turopolju.

Robert Kušen, autor i gitarist benda, izjavio je; „Bit će to samo jedan prigodni obljetnički koncert, nažalost, ne i ponovno okupljanje benda. Zasvirat ćemo sve najveće hitove s albuma Detela i Zakaj ne?: Turopoljec travu kosi, Turopolje moje drago, Guzica, Kaj buš sad?, LidijaTuropoljec nikad ne odustaje, Jen’, dva, tri, i mnoge druge.“

VIS Peri-deri: turpoljska „americana“

Glazbeni izričaj VIS-a Peri-deri najbolje je opisao legendarni Siniša Škarica iz Croatia Recordsa, koji je za omot prvog albuma „Detela“ iz 2009. napisao: „To je zaista peri-deri. Neka vrsta ruralnih Partybreakersa, ili recimo turopoljska verzija Georga Thorogooda i njegovih Destroyersa. Ili, drugim riječima, to je vrlo dobro! Band je s razumijevanjem, kako bi se to reklo, opća mjesta blues, countryja, rock, odnosno americane, presadio na domaći lokalni teren“. A bend je na raznim glazbenim portalima u nekim aspektima ili nekim pjesmama bio uspoređivan i s Bulodžerima, Zappom, Zadrugom (kojoj su bili nekoliko puta predgrupa), Winterom i Dr. Feelgoodom.

Dok me nisi vid’la pred dućanom…

Cijeli opus je jedna velika zafrkancija, crtice iz života suvremenog Turopolja, pa su zato sve pjesme na kajkavskom, ne starinskom, nego današnjem. Cijeli je opus VIS-a Peri-deri „neozbiljan“, nema niti jedne potpuno ozbiljne pjesme. A pri tome ne mislim glazbeno neozbiljan, nego odabirom tema, tekstovima. Svaka pjesma je neka komična crtica ili zapažanje iz turopoljskog života. Ponekad vesela, ponekad tragikomična. Ima tu i ispijanja piva ispred dućana, šoce (ljubavnice), i cucaka kaj napadaju Juru zbog svinjskog buta koji vozi na svom beciklinu, i Jože skrivenog u ormaru, i dede kaj se nikad ne pere…

VIS Peri-deri poznat je i po tome što u pjesme ubacuje neočekivane elemente, npr. klasičnu, disco, folk ili ska glazbu, da  usred pjesama mijenja ritmove ili pak kombinira ubacujući u svoje pjesme, kao humorni element, druge pop pjesme. 

Isplati li se pjevati na kajkavskom?

U nekoliko godina nastupanja bilo je i nekoliko nerazumijevanja te zafrkancije. U pjesmi „Turopoljec travu kosi“ spominje se crnac. Neke radio postaje nisu željele emitirati tu pjesmu jer, čim su čule riječ „crnac“, odmah su pomislile na rasizam. Nisu shvatile da je riječ o zafrkanciji. A Turopoljka iz pjesme ne želi nit Hercegovca, nit crnca, nit Marsovca, samo Turopoljca… i to s dlakavim prsima, i koji kosu nosi, svinje pase, i koji pije pivu pred dućanom… Ta pjesma nije emitirana niti u televizijskoj glazbenoj emisiji Garaža, no razlozi su ostali nepoznati.

Jedan od ograničavajućih faktora da VIS Peri-deri postane šire poznat bio je kajkavski izričaj. Zagorje i Turopolje bili su domaći teren, no izvan kajkavskog govornog područja samo je Slavonija donekle prihvatila VIS. Bend je nekoliko puta izjavljivao da prepoznaje taj uzorak, ne samo u rock glazbi, nego i u pop glazbi. I dalmatinski, i istarski, i slavonski se lakše „primaju“ po cijeloj Hrvatskoj nego kajkavski.

?>