KULTURA

Na općoj skupštini u listopadu 2011. godine UNESCO je 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza. Legendarni američki pijanist i istaknuti UNESCO-v ambasador dobre volje Herbie Hancock pokretač je ove inicijative.

Jazz je glazbeni stil nastao početkom 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom 20. stoljeća prošao je kroz mnoge promjene, ali je zadržao svoju prvotnu namjenu: zabaviti, opustiti i osloboditi maštu publike. Poslužio je i kao inspiracija mnogim umjetnicima. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Harold Pinter izjavio je: ‘’Ne znam kako glazba može utjecati na pisanje, ali su za mene od ogromne važnosti jazz i klasika. Neprestano osjećam dah glazbe u pisanju.’’ U svojim počecima jazz se svirao u bordelima i barovima u predgrađima New Orleansa i drugih gradova te je nailazio na mnoge oštre kritike zbog isticanja erotičnosti. Danas se jazz uči na akademijama, a izvodi u koncertnim dvoranama. Jazz više nije glazba za masovnu publiku, već za uži krug slušatelja.

Međunarodni dan jazza okuplja međunarodnu zajednicu s ciljem promicanja vrijednosti ovog glazbenog stila. Umjetnici, povjesničari i jazz entuzijasti udružuju se diljem svijeta kako bi razbili predrasude o jazzu i naučili nove generacije o njegovim korijenima, razvoju i društvenim utjecajima. Cilj je prikazati jazz kao glazbeni pravac koji je odigrao značajnu ulogu u postizanju zajedništva i nadilaženju svih vrsta razlika. “Jazz ima moć da ljudi zaborave međusobne razlike i udruže se u tome da loše okolnosti pretvore u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo”- rekao je američki glazbenik Quincy Jones te je njegova misao postala glavnom vodiljom Međunarodnog dana jazza.

Između više od stotinu zemalja koje su se pridružile obilježavanju i promicanju jazza, ove je godine i Hrvatska. Na sceni koprivničke dvorane ‘Domoljub’ nastupit će jazz sastav mladih glazbenika iz Mađarske i Ukrajine, Matyas Gayer Trio. Program ‘Hrvatska slavi jazz’, u organizaciji udruge Liburnia Jazz i riječke podružnice HGU održat će se u Hrvatskom kulturnom domu Rijeka. Proslavljeni će se hrvatski jazz pedagozi i glazbenici predstaviti u programu Hrvatske glazbene mladeži: Jazz your Day 3 in 1 u Splitu, Đakovu i Zagrebu. U zagrebačkom Vip Clubu nastupit će jazz orkestar HRT-a te će tako obilježavanje jazza u Hrvatskoj doseći svoj vrhunac. Hrvatski su se umjetnici odazvali ovom projektu i dali svoj doprinos u osvještavanju potrebe za međunarodnim dijalogom i razumijevanjem.

Grad Osaka, poznat u povijesti i kao japanska ‘meka’ za jazz iz dvadesetih godina prošlog stoljeća ovogodišnje je središte događanja. Edukativni programi, nastupi, okrugli stolovi, radionice svjetski proslavljenih jazz glazbenika odjeknut će ovim japanskim gradom koji i danas ima važnu ulogu na jazz sceni. Večernji ‘all star koncert’ održat će se u Casle Parku u Osaki, a nastupit će: Toshiko Akiyoshi, John Beasley, Kris Bowers, Dee Dee Bridgewater, Terri Lyne Carrington, Theo Croker, Sheila E., Pete Escovedo, Roberta Gambarini, Kenny Garrett, James Genus, Roy Hargrove, Lalah Hathaway i mnogi drugi međunarodno priznati umjetnici. Cijeli će se koncert uživo prenositi i na internetu.

Tako će globalna mreža preko jazz koncerta poslati poziv na međusobno poštivanje ljudskih prava i dostojanstva, razumijevanje i nadilaženje svih razlika diljem svijeta.

?>