Zdravlje

Wish, eBay i AliExpress, samo su neke od poznatih internetskih platformi za e-trgovinu koje nam nude širok spektar proizvoda. Ono po čemu su ove platforme posebno poznate, a ujedno i razlog zašto ih svi vole, jest to što su u korak svim mogućim trendovima. Tako na primjer možemo kupiti kopije brendiranih krpica i kozmetike, nositi ih kao prave i pritom potrošiti znatno manje novaca nego što bismo potrošili na original.

Prema ovome možemo zaključiti da spomenute stranice funkcioniraju odlično. Malo uložimo, molimo za milost carinika i ponosno nosimo svoju „Guci Gabanna“ torbicu u kombinaciji s „Shanel“ ružem.

I dok nas fake torbice i odjeća ne mogu ugroziti, osim što lažemo sebe i druge, puno veći problem je upravo kozmetika koja, osim što nije original, ne sadrži gotovo ni jedan dobar sastojak. Drugim riječima, ovakva vrsta proizvoda opasnija je i više nego što mi mislimo.

Pretraživajući razne izvore o samoj temi, naišli smo na mnoga upozorenja glede ovih proizvoda, što u startu potvrđuje veliku razinu nepouzdanosti i opasnosti. S obzirom na to da proizvodi ovakve prirode obično nemaju nikakvu deklaraciju te time ne možemo iščitati njihov sastav, odlučili smo kontaktirali Nastavni zavod za javno zdravstvo, koji nas je spojio s voditeljicom laboratorija Lidijom Barušić.

„U monitoringu tržišta (uzorci iz prodaje) koje provodi Ministarstvo zdravstva uključeni su i takvi proizvodi, a tu vrstu  kontrole provodi isključivo Zavod za javno zdravstvo Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom.

Prema dosadašnjim testiranjima, takva vrsta proizvoda najčešće ima problema s mikrobiološkom čistoćom, sadržajem metala, toksina, konzervansa, kancerogenih tvari, olova, žive pa čak i urina, a te informacije možete provjeriti za područje cijele EU na sustavu brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode.“

Odgovor koji smo dobili, potvrdio je ono u što smo sumnjali, a to je visoka razina štetnosti ovih proizvoda. Kako bi bolje približili sam utjecaj i značaj spomenutih sastojaka, odlučili smo kontaktirati Polikliniku Poliderma i glavnog doktora Kaliternu, a ono što nam je on ispričao nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

„Takvi sastojci mogu djelovati veoma loše jer postoje i slučajevi gdje se razviju opekline, pigmentacije, stanjivanje kože i slično. Već nakon jednog nanošenja proizvoda javljaju se neželjene pojave na koži, posebice kod kineskih proizvoda gdje kozmetičke preparate ispune nedozvoljenim kemikalijama u prekoračenim koncentracijama. Takva kozmetika pruža kratkoročan efekt iz bajke, no nakon toga slijedi pad i trajno oštećenje kože. Kod konzumacije može se pojaviti i otrovanje organizma.“

Kao nekog čije je područje njega i očuvanje kože, odlučili smo ga također pitati za neki savjet, odnosno prevenciju:

„Potrebno je prepustiti rješavanje problema u ruke stručnjaka kako bi oni osmislili odgovarajući plan liječenja. Dermatolog ili liječnik smišlja plan liječenja prema stanju i problematici Vaše kože, kao i prema Vašim željama i financijskim mogućnostima. Samostalno praćenje trendova može negativno rezultirati u procesu liječenja problematike jer proizvodi koji pomažu očistiti ten nekoj osobi, može imati obrnuti efekt na Vašoj, stoga je potrebno konzultirati se sa stručnjacima kako bi Vam preporučili odgovarajuće tretmane i kozmetičke proizvode. Također, od velike je važnosti pridržavati se pravilne prehrane i izbjegavati sunce apliciranjem zaštitne kreme prije pudera.“, dodao je.

Kako bi iz što više uglova pokrili samu temu i prikazali problematiku proizvoda koji su svima nama vrlo privlačni i pristupačni te ujedno ukazali i spriječili konzumiranje istih, odlučili smo odmah kontaktirati Udrugu potrošača te od njih saznati pojedinosti o ovoj kozmetici. Odgovor na jedno pitanje čekali smo dugo, uz nekoliko prespajanja, a kada smo napokon došli u kontakt s njima, dobili smo tek formalan odgovor koji je glasio ovako:

„U svakoj zemlji postoji određeni kriterij gdje se provode analize, čime je opasnost svedena na minimum. Problem polazi od činjenice da uvoznici kozmetike imaju mogućnost postavljanja lažne deklaracije na kojoj nisu navedeni pojedini sastojci. Također, jedan od problema je kupnja sadržaja na crno jer pojedini proizvodi, pogotovo u Aziji, su ispunjeni opasnim sastojcima koji izazivaju otrovanje organizma, kao i dugoročna oštećenja kože poput opeklina. Iz tog razloga potrebno je biti oprezan pri kupnji proizvoda iz drugih zemalja te provesti istraživanje kanala (web stranica) putem kojih se izvodi kupovina. U reguliranim zemljama, ako se kupuje u deklariranim dućanima ili web dućanima, možemo reći da je 99% sigurna kupovina.“

Iz svega ovoga možemo zaključiti kako proizvodi koji naizgled djeluju bezopasno imaju ogroman utjecaj na zdravlje konzumenata. Iako tema možda ne djeluje dovoljno ozbiljno, svjesni toga ili ne, doza opasnosti u kontekstu ove priče je velika. Nadamo se ćete, ako do sada niste, više brinuti o zdravlju svoga tijela jer deklaracija može biti pola zdravlja.

?>