Hrana

Dvotjedno istraživanje američkih znanstvenika dokazalo je štetnost brze hrane na ljudski organizam.

Četerdeset dobrovoljaca (20 Amerikanaca i 20 Afrikanaca) zamijenilo je svoje jelovnike tijekom dva tjedna: Amerikanci su jeli hranu siromašnu mastima i šećerima te bogatu vlaknima, a dobrovoljci iz seoskih afričkih područja američku brzu hranu.

Bez obzira na to što je istraživanje trajalo samo dva tjedna, zapadnjačka brza hrana ostavila je traga na probavnom sustavu Afrikanaca dok se zdravlje Amerikanaca poboljšalo.

Istraživanja ustrajno pokazuju da unos vlaknaste hrane smanjuje rizik od pojave raka crijeva dok konzumiranje crvenog i obrađenog mesa to povećava.

Prema rezultatima zadnjeg istraživanja, dvotjedna promjena prehrane bila je dovoljna da promijeni bakterijski sastav u crijevima, ali i da utječe na stanice crijevne sluznice.

Voditelj istraživanja Stephen O’Keefe sa sveučilišta u Pittsburghu kaže: „U samo dva tjedna promjena prehrane iz zapadnjačke u tradicionalnu afričku s puno vlakana i malo masti smanjila je te biomarkere za rizik od raka, pokazujući da vjerojatno nikad nije kasno za promjene rizika od pojave raka crijeva.“

Stručnjaci upozoravaju na to da se iz tako kratkog istraživanja na malom broju ispitanika ne mogu izvući čvrsti zaključci, no slažu se s time da je zapadna moderna prehrana bogata šećerom i mastima s malo vlakana loša za zdravlje. Također, napominju da bi se trećina slučajeva raka crijeva mogla izbjeći zdravijom prehranom.

?>