Predstavljamo studente

Viktorija Gašparić, studentica treće godine Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever, nedavno se našla u društvu 15 fotografa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Slovenije koji su sudjelovali na najprestižnijoj ovdašnjoj školi fotografije.

Riječ je o Fotosofiji Damira Hoyke koja je ove godine održana devetu godinu zaredom. Tijekom osam dana intenzivnog rada na seminaru u Termama Tuhelj, mlada studentica imala je priliku surađivati s Selmom Terlević, urednicom hrvatskog izdanja, fotografima Franjom Matkovićem, Vedranom Sokić, Igorom Glavašem, turskim fotografom Mehmetom Turgutom, fizičarom Davorom Horvatićem i drugima. Iako na Fotosofiju nije lako upasti, našoj sugovornici to je uspjelo iz prvog pokušaja.

Neprocjenjivo iskustvo

„U ekipu se ulazi tako da se prijaviš preko natječaja sa svojih deset fotografija, uz postojeće fotografije na Fotosofija profilu. Nakon ulaska u uži krug, što je samo po sebi velika stvar, kandidati idu na razgovor sa šefom Hoykom, a on na temelju našeg dosadašnjeg rada, osobnosti i talenta odlučuje o tome tko će u konačnici sudjelovati na seminaru“, pojašnjava Viktorija. Dodaje kako je seminar započeo predavanjima o fotografiji, a nakon toga je uslijedio praktični rad koji je Viktoriji, kaže, pomogao da dodatno usavrši svoj talent. Na Fotosofiji je imala priliku fotografirati poznate face poput Maje Vučić i Davora Gopca.

viktorija1

„Nakon osam dana stekla sam nešto neprocjenjivo – upoznala sam ljude koji se međusobno poštuju i cijene jer dijele iste ciljeve. Nakon Fotosofije moja ljubav prema fotografiji postala je intenzivnija, a nakana da moj hobi preraste u profesionalno bavljenje fotografijom. Zasad idem malim koracima, pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati. Želja mi je krenuti u smjeru medijske i modne fotografije gdje sam se s vremenom nekako pronašla“, kaže te napominje kako će joj iskustva stečena na Fotosofiji koristiti i na fakultetu. S obzirom da se fotografijom bavi tek nekoliko godina, Viktorija je iznimno zadovoljna svojim napretkom.

Sama sebi je najgori kritičar

„Fotografiju sam počela jako cijeniti i drugačije percipirati. Znam da još moram puno toga proći i naučiti dok ne sazrijem i ne nađem svoj potpis. Zasad još eksperimentiram i istražujem. Uvijek sam sama sebi najgori kritičar, no prema svojim prijašnjim radovima odnosim se s poštovanjem, posebice sad jer sam shvatila da sam u kratkom vremenu i uz oskudnu foto opremom uspjela postići stvarno lijepe rezultate“, kaže Viktorija. Kako bi barem dio iskustva podijelila s kolegama na Sveučilištu, Viktorija želi u Koprivnicu dovesti svog mentora Hoyku.

„Velika mi je želja da Hoyka gostuje kao predavač na Sveučilište Sjever. Osim toga, voljela bih organizirati izložbu Fotosofije 9 u Koprivnici“, kaže mlada umjetnica čije radove možete pogledati na službenoj Facebook stranici Viktorija Gašparić Photography.

?>