Zdrave navike: Mediteranska prehrana
U današnjem, industrijaliziranom svijetu, sve više ljudi podliježe brzoj prehrani. Sve je podređeno profitu i vremenu, kojeg je premalo. Tako Fast food mnogi smatraju najjeftinijom i najpristupačnijom hranom. Najveći problem kod takve prehrane je neuravnoteženost između nutritivnih komponenata. Tako unosimo previše zasićenih i višestruko nezasićenih masti, a premalo mononezasićenih masnih kiselina. Iako putem fast food prehrane unosimo mnogo disaharida saharoze, ukupan udio ugljikohidrata u organizmu je smanjen. Kao jedan oblik zdrave navike javlja se mediteranska prehrana koju karakterizira umjeren unos mesa, mlijeka i sira. Tada bi za međuobroke uzimali više voća i povrća, a za ručak povećali riblje menije koji su obogaćeni omega 3 masnim kiselinama. Obično ulje i svinjsku mast zamijenili bi maslinovim uljem. Mediteranska prehrana označava poseban spoj jela i uživanja u jelima, a potječe iz krajeva na obali Mediterana. Odlikuje je bogatstvo boja i okusa te intenzivne arome. Pretpostavlja se da je mediteranska prehrana najzdravija jer je to hrana naših predaka.
Jedan dan Mediterana
Umjesto najčešćeg jela koje konzumiramo za doručak, kao što je sendvič, preporuča se pojesti žitarice s mlijekom ili bilo koji proizvod od žita. Umjesto svakodnevnog mesnog ručka možemo pripremiti ribu ili neku vrstu tjestenine, riže ili krumpira. Isto tako, jedan od najzdravijih proizvoda koji je i cjenovno pristupačan su – mahunarke. U tu kategoriju također ubrajamo i slanutak, grašak, bob, grah i leću. Možemo ih pripremiti na mnogo načina, a priprema je vrlo jednostavna. Umak od rajčica obično je omiljen svima, a odličan je kao preljev za tjesteninu ili umak uz meso. Barem jednom tjedno trebali bi jesti plavu ribu, spremljenu na bilo koji način. Ono što će mnoge oduševiti- za večeru se preporuča popiti čašicu crnog vina, a nakon toga slijedi obrok, a zatim odmor i opuštanje. Svatko od nas može prigrliti neke od ovih navika, pripremati kuhane obroke i prebaciti se, barem nakratko, na mediteranski đir.
Mediteranska tuna kao glavno jelo
Potrebni sastojci: 1. 700 g odreska tune – 4 komada
2. 2 limuna
3. svježi mravinac
4. crni papar u zrnu
5. bijelo suho vino
6. maslinovo ulje
Način pripreme: Ugrijte 3 – 4 žlice ulja i popržite na umjerenoj vatri odreske tune. Ako želite, možete oguliti kožu. Pažljivo okrenite odreske, malo ih posolite, prelijte sokom jednog limuna i pospite s mnogo mravinca te kuhajte na umjerenoj vatri dvadesetak minuta.
Ugasite vatru pa pažljivo složite komade tune na tanjur i pustite na toplom.
Ulijte u tavu čašu vina, dodajte žlicu brašna i zgusnite umak kojim ćete preliti tunu. Složite jelo na tanjure i poslužite s kriškama limuna čiji se sok može istisnuti po tuni.