DRUŠTVO

Drugi i posljednji dan Hear Me susreta u Dubrovniku započeo je okruglim stolom pod nazivom “Mreža studentskih radija”. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih studentskih radija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Povod sastanka bio je, kako smo saznali, kao i posljednjih nekoliko godina, pokušaj pokretanja studentske mreže radija kojom bi studentske radio postaje međusobno mogle razmjenjivati radijske emisije i sadržaje te tako emitirati tematske emisije koje su izvan granica naših regija pa i države.

Naime, posljednjih nekoliko godina na sastancima se pokušava dogovoriti pokretanje projekta kojim bi se financijska podrška zatražila od Europske unije, a dobivenim sredstvima ostvarili češći susreti studentskih radija, ali i neki oblik studentske razmjene kako bi se članovi mreže radija međusobno izmjenjivali na različitim radio postajama.

Saznajemo kako je prethodnih godina bilo nemoguće stvoriti server kao i napraviti vizualni identitet i web stranicu putem koje bi radio postaje razmjenjivale sadržaj te popularizirale Hear Me seminare i učinile ga prepoznatljivim.

DSC_0844

Ovdje će Sveučilište Sjever uvelike pomoći, odnosno studenti medijskog dizajna koji će kreirati web stranicu za međunarodnu grupu studentskih radija, a radio Študent u Ljubljani će omogućiti server na kojemu će svaki radio postavljati jednu emisiju tjedno, a emisije će biti bezvremenske, neće se baviti lokalnim političkim temama, već se naglasak stavlja na edukativni aspekt. Projekt s realizacijom započinje u siječnju 2018. godine.

Isto tako na sastanku se došlo do zaključka kako bi se moderna tehnologija trebala više koristiti na primjer, jednom mjesečno javljanje uživo iz drugih država ili pak kontinenata putem Skypea, Vibera, WhatsAppa.

DSC_0850

Nakon okruglog stola, započeo je drugi panel rasprave pod nazivom “Studentski radio u digitalnom društvu”, a sudionici panela bili su glavna urednica Trećeg.ba studentskog radija u Mostaru Maja Ereš, doc. dr. Ilija Musa, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, izvanredni profesor dr. sc. Mato Brautović te bivši student Sveučilišta u Dubrovniku, Žarko Dragojević.

DSC_0867

Na panelu je došlo do zanimljive rasprave, a izneseni su zaključci kako se radio mora digitalizirati jer jedino tako može preživjeti kao medij. Brautović je iznio tezu kako medijska industrija jest industrija eksperimenta te kako bi medij opstao on se mora prilagođavati vremenu u kojem djeluje.

DSC_0865

?>