Info

U subotu su s drugim danom završili prvi Znanstveni susreti na Sveučilištu Sjever, na kojima je sudjelovalo preko 50 izlagača, profesora i znanstvenika iz područja medija, književnosti i jezika. Kako je prošlo i koji su dojmovi pojedinih profesora i izlagača, donosimo u nastavku.

“Izuzetno sam zadovoljna održanim znanstvenim skupom i odazivom sudionika. Posebice sam zadovoljna radom naših ljudi; radom studenata, nenastavnog osoblja i cijelog tima našeg Sveučilišnog centra. Želim zahvaliti svim ljudima jer su svi dali svoj maksimum i samim time odaslali dobru poruku. Zaista možemo biti ponosni na sebe i na svoje Znanstvene susrete”, rekla nam je pročelnica Odjela za novinarstvo Sveučilišta Sjever, Gordana Tkalec.

dsc_0037

Znanstveni susreti, koji su ove godine organizirani povodom 80.-og rođendana akademika Milivoja Solara, tematskog su naslova “Jezik književnosti, znanosti i medija”, koji označava najširu programsku odrednicu tema koje su se izlagale. Kako je ime akademika Milivoja Solara privuklo različite znanstvenike i profesore, kratak osvrt na susrete dala nam je i znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i fokloristiku i predavačica na zagrebačkom Sveučilištu Suzana Marjanić, “Sjajan je, gotovo simbolički, odabir koprivničkoga centra Sveučilišta Sjever za obilježavanje 80. rođendana profesora Milivoja Solara, s obzirom da je svoje prvo predavanje održao upravo u Koprivnici na nezaobilaznu temu Filozofija i umjetnost.” te dodala,

“Što se tiče teme koju sam pripremila, bio je to tekstualni susret poetike mita Milivoja Solara i teorije rituala Catherine Bell, i to preko Solarove interpretacije mita o letećim tanjurima da bih sve poentirala sjajnim najnovijim filmom Snowden Olivera Stonea, filmom koji nastoji otvoriti pitanje kako spasiti vlastitu dušu unutar stege; bilo političke bilo svakodnevne od sivih, sitnih duša velikih moćnika i moćnica. Uglavnom ne baš optimistično izlaganje, no sasvim dobar šlagvort dao mi je profesor Solar sa svojim naslovnim upitnikom koji sam samo transformirala u pitanje Otpor danas?

dsc_0100

Vaš fakultet mi je jedno veliko iznenađenje. Inače sam iz Koprivnice i zanimalo me kako izgleda jer nisam još bio ovdje. Oduševljen sam. A što se tiče teme, kako sam vezan za češku književnost, izlagao sam o realizmu u češkoj književnosti u razdoblju od 1948. do 1968. godine prošlog stoljeća”, rekao nam je jedan od izlagača, Matija Ivačić.

Dojmovi nakon prvih Znanstvenih susreta na Sjeveru su vrlo pozitivni te se ovime Sveučilište Sjever ucrtalo na mapi znanstvenih događanja u ovoj regiji, koje će se izgledno nastaviti organizirati i u skoroj budućnosti.

?>