Izložbe

Ove se godine po 23. put, od 27. do 29. listopada, održao festival književnosti koji nosi naziv po književniku Franu Galoviću, rođenom u Peterancu pored Koprivnice. U 3 dana, koliko je festival trajao, organizirali su se književni susreti, javna čitanja, predstavljanje knjiga, okrugli stolovi, izložbe i predstave.

Organizator književne manifestacije je podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika. I ove se godine dodjeljivala nagrada Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i identiteta koju je dobio poznati hrvatski književnik Zoran Ferić sa svojim djelom Na osami blizu mora.

“Ove godine cilj je bio skrenuti pozornost slučajnih prolaznika na Galovićeve jeseni, općenito na knjigu, književnost i čitanje. Budući da je odaziv na književne večeri obično veoma malen i na njima sudjeluje oko tridesetak ljudi, odnosno samo oni koje zanima književnost, cilj je bio preko obojanih klupa koje su bile bezlične, približiti književnost i do slučajnih prolaznika, važno je da ona dođe ljudima na onaj prostor gdje oni jesu. Studenti medijskog dizajna su, zajedno s profesorom Antunom Franovićem, sudjelovali u bojanju klupa na frekventnom području grada Koprivnice, točnije u gradskom parku. U sklopu kolegija, ukrašavali su ih bojama jeseni, te na njima ispisivali stihove književnika Frana Galovića. Osim toga, do sada su postojala i čitanja na takozvanim G-točkama, odnosno na Galović-točkama na kojima su učenici gimnazije i svi zainteresirani tijekom trajanja festivala čitali prolaznicima kako bi ih podsjetili koliko je važno čitati. Glavna ideja je da javnost bude uključena i da ih se podsjeti koliko je književnost važna.” rekao nam je Mario Kolar, jedan od organizatora Galovićevih jeseni.

Fotografirali. Teo Vukšan, Luka Antunac, Tina Blagušević
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
?>