Putovanja

U našoj dragoj državi, a pogotovo među studentima, pomalo je opasno spomenuti vlakove. Svatko ima barem jedno negativno iskustvo i svi smo svjesni da naše željeznice ne funkcioniraju uvijek kako treba. No, ipak sam odlučila riskirati i navesti neke razloge zašto su vlakovi dobra opcija ako idete na putovanje te spomenuti mogućnosti koje se mladima nude.

Dobri za budžet

Vlakovi su u pravilu najjeftinije prijevozno sredstvo, a cijene karata su fiksne i rijetko se mijenjaju. Nude se i popusti za studente te za kupnju povratne karte. Na relativno kratkim udaljenostima jednake su ili tek malo sporije brzine od automobila, a nema gužve ni troškova za gorivo. Za vlak vam ne treba rezervacija, osim možda za međunarodna putovanja, no ni ona nisu uvijek u potpunosti popunjena pa najčešće možete kupiti kartu netom prije polaska. Ako još niste navršili 20 godina, a u skupini od najmanje šest osoba želite posjetiti Srbiju, Austriju ili Sloveniju, Hrvatske željeznice nude vam 70% popusta na jednosmjerna i povratna putovanja. Također, ako želite proputovati Europu, InterRail karte nešto su što biste trebali proučiti. Omogućavaju putovanje u jednu ili više od 30 europskih zemalja u određenom vremenskom razdoblju, ovisno o tome što vam najbolje odgovara.

Prtljaga

U vlak se može unijeti mnogo više prtljage nego u avion gdje se ona naplaćuje, kao i u autobusima. Znači, kofera i ruksaka koliko trebate. Također, u nekim vlakovima mogu se prevoziti bicikli, a uz predočenje veterinarske knjižice dopušten je i prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača.

Sigurni za okoliš

Pored naših nogu i bicikala, vlakovi su ekološki najprihvatljiviji. Na željeznički promet je 2005. godine, prema studiji Europske unije, otpalo samo 1,6% emisije ugljikova dioksida, a prevozio je 6% svih putnika i 10% svih tereta. Na automobile je, za usporedbu, otpalo čak 72% ugljikova dioksida. Željeznički sektor pristao je do 2020. godine smanjiti emisije štetnih plinova za 30%, a jedini je od oblika prometa koji su to učinili od 1990. godine, dok su drugi svoj udio povećali. U Europi, čak oko 80% vlakova koristi električnu energiju, što znači da će se čim ona postane dostupna moći prebaciti na čistu električnu energiju. Svi koji su ikad malo duže boravili pored željezničke stanice ili pruge reći će kako vlakovi stvaraju dosta buke, no ona je manje nametljiva od one zračne ili cestovne, a i dalje se radi na njenom smanjenju što će imati pozitivne posljedice na zdravlje i opće raspoloženje ljudi.

Opuštajuće putovanje

Za kraj, ono što nam najčešće prvo pada na pamet – udobnost. Čak i u starijim vlakovima, svatko ima dovoljno mjesta, na raspolaganju su utičnice za punjenje mobitela ili laptopa te koš za smeće i često mali rasklopivi stolić. Na raspolaganju su i sanitarni čvorovi te dovoljno prostora za prošetati ako vam je dosadno ili vas bole leđa od dugog sjedenja. Putnici mogu međusobno razgovarati, ako žele mogu upoznati nove ljude ili jednostavno raditi na svom laptopu, čitati knjigu ili gledati kroz prozor, što nikad neće biti pogreška jer se iz vlakova pružaju sasvim drugačiji pogledi.

Foto: Tamara Posavec

?>