Zdravlje

Našoj koži potrebna je zaštita tijekom cijele godine, osobito za vrijeme lijepih i sunčanih dana koji nam slijede. Najbolji način zaštite kože od sunca i zračenja je redovito korištenje kreme s visokim SPF faktorom.

Na kremama stoje različite oznake koje ponekad znaju biti zbunjujuće.  One se odnose na različite vrste UV zračenja – UVA, UVB i UVC. UV označuje ultraljubičasto zračenje, koje se različitim rasponom zračenja (UVA, UVB i UVC) razlikuju po biološkoj aktivnosti i dubini prodiranja u kožu. UVA je zračenje duge valne duljine te prodire duboko u srednji sloj kože (dermis). Prisutno je kroz cijelu godinu i ne apsorbiraju ga ni oblaci ni prozori. UVA zrake su odgovorne za starenje i nastanak raka kože.

UVB je zračenje srednje duge valne duljine te prodire u gornji sloj kože (epidermis). UVB zrake zaslužne su za tamnjenje kože, a kod pretjerane izloženosti suncu uzrokuju oštećenja u obliku opeklina koje dovode do starenja kože. Isto kao i UVA, UVB zrake povećavaju rizik od raka kože.

UVC zrake imaju najkraću valnu duljinu te u maloj mjeri dosežu do Zemljine površine jer ih apsorbira ozonski omotač.

opo

Fotografija osobe čija je koža oštećena UVA zračenjem. Osoba na slici radila je 28 godina kao vozač kamiona.

Iako su UV zrake u malim količinama korisne za zdravlje kože jer sudjeluju u liječenju brojnih kožnih bolesti, one su prilikom duljeg izlaganja Suncu vrlo štetne za našu kože. Kako bi zaštitili kožu od zračenja moramo biti oprezni kod izlaganja suncu te svakodnevno i pravilno koristiti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Oznaka SPF (sun protection factor) na kremama označuje zaštitni faktor kreme te pokazuje koju količinu zračenja može upiti i raspršiti. Vrlo je važno da kreme sadrže UVA i UVB filtere kako bi što bolje zaštitili kožu. Neke kreme s istočnog tržišta sadrže PA oznaku s + znakom. Ona označuje koju količinu UVA zaštite krema nudi. Postoje nekoliko metoda izračuna SPF zaštite, a dva najpopularnija su prema vremenu i jačini formule. Prema prvom smatra se da treba 10 minuta koži da se zacrveni bez uporabe ikakvih krema za zaštitnim faktorom. Prema tome ako se koristi krema s faktorom SPF 15, ona će približno zaštititi kožu na dva i pol sata od sunca ( SPF 15 x 10 minuta = 150 minuta). No većini ljudi potrebno je približno 5 minuta da se zacrveni na Suncu, stoga ta metoda nije primjenjiva za sve ljude. Druga metoda izračuna je po snazi formule. Ona tvrdi da krema sa SPF 15 faktorom blokira 93-95% UVB zraka, krema sa SPF 30 blokira 97% UVB zraka, a krema sa SPF 50 blokira 98% UVB zraka. Ni jedna od tih metoda nije pouzdana, no može nam poslužiti za bolje razumijevanje korištenja krema sa zaštitnim faktorom.

 

?>