SVEUČILIŠTE SJEVER

Tematskim izlaganjima i neformalnim razgovorima s autorima započeo je 5. međunarodni festival Dan D koji se od 30. svibnja do 1. lipnja održava u prostoru bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Organizatori festivala – Hrvatsko dizajnersko društvo i marketinška agencija Pepermint i ove su godine pripremili zanimljivu manifestaciju s naglaskom na izložbe, edukaciju, radionice i predavanja putem kojih će posjetiteljima približiti koncept dizajna i filozofije koja stoji iza profesije.

Središnja tema ovogodišnjeg festivala je „Design Borderline / Dizajn na rubu“, kojom se propitkuju pozicija dizajna danas, rubna područja dizajnerskog djelovanja te sveprisutna interdisciplinarnost unutra profesije. Uz tematsku izložbu Dizajn: na rubu, vol. 1 na kojoj izlažu renomirani autori, među kojima su i predavači s Odjela medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever doc. Igor Kuduz i asistent Niko Mihaljević, naglasak je na  D – izložbi koja  predstavlja radove mladih dizajnera do 35 godina, a svoj koncept aktivističkih plakata- Straight Edge izlaže student Medijskog dizajna Mihael Miklošić.

U sklopu Izložbe škola i fakulteta – po prvi puta sa svojim radovima sudjeluju i studenti sveučilišta Sjever koji će tako svoje radove prezentirati uz bok kolegama s Akademije likovnih umjetnosti i dizajna iz Ljubljane, Studija dizajna iz Zagreba, Umjetničke akademije iz Splita, Tekstilno – tehnološkog fakulteta iz Zagreba te Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva. Kolege s Odjela medijskog dizajna predstavit će se dvodjelnom izložbom Sjeverna granica  .

Dio izložbe čine studentski radovi nastali na kolegijima Dizajn u novinama i časopisima te Promotivni dizajn. Svoje radove izlažu : Mihael Miklošić i Špiro Kovač – Prostor, Blanka Štambuk – Plac Zoom, Leopoldina Jovanovski – Gradski bazeni Varaždin, Viktorija Gašparić – Med, Oliver Potočnik i Romana Vincetić – Alternativni glazbeni magazin, Karim Jarnjak i Slobodan Popratnjak – Novine bez vijesti. Drugi dio se odnosi na prezentaciju vizualnog identiteta Sveučilišta za koji su osmislili i realizirali predavači s Odjela medijskog dizajna. Cjelokupni izvještaj donosimo po završetku festivala, a raspored i više informacija možete potražiti na službenoj stranici festivala  http://2014.dan-d.info/ .

?>