SPORT

Sezona u NFL-u polako se bliži kraju, a neke momčadi su već započele sa slaganjem kadrovske križaljke za novu natjecateljsku godinu. Jedni od njih su svakako New York Giantsi koji nisu impresionirali igrom i omjerom 5-11, no s lošom formom quarterbacka boljemu se zapravo nisu mogli niti nadati. Ipak, Eli Manning nije isključivi krivac za lošu sezonu, već dio “tereta“ svakako mora snositi i ofenzivna linija koja mu nije bila od pomoći ne zadržavajući čisti pocket te dozvoljavajući 47 sackova. Ipak, u taboru slavne franšize iz New Yorka mogu s optimizmom gledati na budućnost, a razlog je vrlo jednostavan – Saquon Barkley.

Rookie na poziciji running backa odigrao je sezonu iznad svih očekivanja te potvrdio kako su Giantsi uz wide receivera Odella Beckhama Jr. dobili još jednog elitnog igrača. Drugi pick prve runde drafta 2018., definitivno je opravdao visok izbor te će svoju odličnu sezonu gotovo sigurno okruniti i za najboljeg ofenzivnog novaka godine. Atlecitizmom, brzinom, okretnošću i snagom lomio je protivničke obrane te pri tome srušio niz rekorada kako u klubu tako i u cijeloj ligi. Tako je postigao 11 rushing touchdowna što je najviše u povijesti franšize. Isto tako, hvatao je loptu 91 put što je najviše u povijesti kluba iz “Velike jabuke“ za igrača kojemu je ovo prva sezona na profesionalnoj razini. Koliko je brz ovaj 21-godišnjak sugerira podatak NFL Next Generation Statsa da je u 14. tjednu protiv Washington Redskinsa postigao TD s brzinom od 35 kilometara na sat. Upravo zbog njegove hitrosti, protivničke defenzivne linije i secondary dopustili su mu da probijanjem osvoji 1307 jardi što je drugi najbolji rezultat lige za running backove u regularnoj sezoni. Najbolji je ipak, RB Dallas Cowboysa, Ezekiel Elliott s 1434 jarde koji je svijet za sebe. Giantsi su tako riješili jedan dio svojih problema te žele li se nadati više od pet pobjeda u novoj godini morat će nastaviti skautirati i omogućiti Barkleyu te Beckhamu Jr. suigrače s kojima će moći postati contenderi za Super Bowl.

Nije samo Barkley oduševio kao running back već se u tom kontekstu nikako ne smije zaobići Phillipa Lindsaya koji je preporodio run igru Denver Broncosa. Iza momčadi iz Colorada je sezona s omjerom 6-10 te su kao Giantsi imali priličnih problema s ofenzivnom igrom. Ipak, 24-godišnji Lindsay pokazao je kako u njemu imaju glavnog RB-a, a put do tog mjesta za njega nije bio nimalo lagan. Proveo je četiri godine na sveučilištu Colorado gdje se već tada susreo s teškom ozljedom koljena. Unatoč tome, bio je jedan od boljih igrača na svojoj poziciji te s više od 1200 jardi i 10 touchdowna u posljednje dvije godine na collegeu, nije bio pozvan na combine ususret draftu. Priliku nije dobio niti na draftu gdje ga nitko od 32 momčadi u ligi nije izabrao, no Lindsaya nije niti to pokolebalo. Svu svoju raskoš talenta pokazao je na treningu kampu Broncosa koji su mu na kraju ipak pružili priliku. I nisu nikako pogriješili. Slično kao i Barkley, RB-a Denvera krasi nevjerojatna brzina, eksplozivnost te ga je skoro nemoguće uhvatiti jednom kada uhvati prazan prostor. Ove je sezone probijao za 1037 jarde i devet touchdowna. Ta bi brojka bila i veća da nije morao propustiti posljednje dvije utakmice zbog ozljede. Ofenzivna linija Broncosa prisustvom Lindsaya igru u napadačkom dijelu podigla je znatno na razinu više, a uz Von Millera i Bradley Chubba kao pass rusherima, Broncosi bi se vrlo brzo mogli pronaći u utrci za playoff. Naravno, pred generalnim menadžerom kluba Johnom Elwayom puno je još skautiranja kako bi pronašao quarterbacka koji bi im to omogućio.

Giantsi i Broncosi nikako ne mogu biti zadovoljni odigranim sezonama no ipak moraju biti zahvalni na igračima koje su pronašli i oko kojih će morati graditi momčad ako ih žele zadržati na svom rosteru jer ponuda za ovakav tipove igrača neće nedostajati.

?>