Uncategorized

Javna tribina u organizaciji Večernjeg lista „Za bolju Koprivnicu“ održana je proteklog četvrtka, 27. ožujka, u Domu mladih. Građani Koprivnice mogli su otvoreno iznijeti svoje probleme i pitati kada i kako će se oni riješiti. Odgovore su dobili od gradonačelnice Vesne Želježnjak, njenih zamjenika i suradnika te uprave Komunalca. Bila je to prva takva tribina u Koprivnici, a okupilo se 80-ak građana. Građani su pripremili pitanja, no neka su pristizala i elektroničkom poštom te pismima.

Što najviše muči Koprivničance? Pomalo sve, od biciklističkih staza, do kiše i poplava, klizalište, škole ili, pak, prave najezde vrana. Više od sat vremena gradska je uprava strpljivo saslušala pitanja i odgovarala. Nekim problemima su odmah ponudili rješenje, no za neke se još uvijek traži najbolje.

Tako je prvo od mnogih pitanja bilo „kada će brza cesta doći u Koprivnicu?“ Odgovor je dala gradonačelnica Želježnjak, kazavši da će brza cesta „biti realizirana u ovom mandatu ove vlade“, no doći će samo do Križevaca. Na put realizaciji brzoj cesti do Koprivnice stali su imovinsko – pravni odnosi koji još uvijek nisu riješeni. Kada bi do toga moglo doći, građani nisu saznali.

Kako Koprivnica vrvi biciklistima, građane zanima kada će se riješiti loše stanje staza ili nepostojanje istih u samom centru. Odgovor je ponudio zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, naglasivši kako su sve ceste u užem centru Grada bile u nadležnosti Županijske uprave za ceste te kako ŽUC godinama nije uložio „niti kune u našu Koprivnicu“. S druge strane, gradskoj upravi financije trenutno ne dopuštaju da u jednoj godini popravi svih 47 kilometara ceste i pješačko–biciklističkih staza. Obećavaju da će se problem riješiti u skladu s mogućnostima.

Između ostalog, kao prioritet ističe se izgradnja osnovne škole u Podolicama za školsku godinu 2016/2017., dok će stanovnici Starigrada na vrtić morati još pričekati. Građani se pitaju i kakvo je stanje u gradskoj blagajni te dobivaju odgovor kako u blagajni ima sredstava. Što se tiče zdravstva i Opće bolnice, najavljuje se izgradnju pedijatrije te dobivanje magnetske rezonance.

Kako spavati u miru ako vrane građanima ne daju mira, pitaju se mnogi građani Koprivnice. Neki su stoga i predložili da lovci dođu u park i pucaju, no kako je to zakonom zabranjeno, odabrana je mirnija varijanta skidanja gnijezda i fizičko sprečavanje naseljavanja vrana podrezivanjem krošnji. Gradski trg po mišljenju nekih građana nije mjesto gdje bi se trebale održavati manifestacije poput „Ribiči svome gradu“ ili držati „dizajnerski katastrofalno klizalište“, no, gradonačelnica Želježnjak ističe kako „klizalište drugi podržavaju i govore kako je zimi sve puno, kafići rade, gleda se i gospodarska strana, ne samo jedan uski dio…“

Nakon tribine, prisutni su bili zadovoljni onime što su čuli i očekuju rješavanje problema koji su stavljeni pred gradonačelnicu i upravu grada. Dojam je  da bi se ovakav način komunikacije građana i vlasti trebao organizirati češće, a neki od prisutnih su požurili na info – pult kako bi ispunili upitnik i naznačili pitanja na koja žele čuti odgovor na idućoj tribini.

?>