Tehnologija

Videoigra je rađena u tajnosti od javnosti, dugi niz godina, kao dodatak na priču iz prethodnih nastavaka. Ukupan broj prethodnih nastavaka je šest, a kreator ove videoigre je tvrtka pod nazivom „Valve”.

Počeci i razvoj

Njihova strategija u poslovanju promijenila se u posljednjem desetljeću. No, oni su uvijek težili za nečim višim i boljim, pa se prema tome na ovoj igrici radilo preko deset godina. Uvijek imaju jako dobre ideje te gotovo nikada ne zakažu u izradi svojega proizvoda. Sami sebi, kao i ostatku svijeta, pomiču granice u industriji videoigara, stoga su i ovaj put napravili preokrete te su oni jedna od prvih firmi koja je izradila „AAA” naslov videoigre u VR (Virtual Reality) sistemu. Kako su radili na igrici, tako su i sami počeli proizvoditi svoju opremu za takav tip igrica – VR system pod nazivom „Valve Index”. VR sistem je novi virtualni način igranja s kojim dublje ulazimo u samu videoigru. Način na koji je to postignuto je taj da koristimo igraće konzole i senzore koji nadgledaju naše pokrete tijela – točnije, nadgledaju poziciju cijeloga tijela u stvarnom prostoru koji se prenosi u prostor igre i tako vršimo interakciju s virtualnom stvarnošću. Sama igra koja je napravljena isključivo za VR sisteme potaknula je mnoge igrače za kupnjom VR-a. To je bio jedan od boljih poteza te firme, najviše zato što je videoigra bila dugo iščekivana i svi fanovi su bili itekako željni odigrati i pogledati nastavak nevjerojatne priče koja im se nudi. Osim toga, veliki plus za firmu je i njihov VR sistem koji je ujedno i najskuplji i najkvalitetniji te im svaki donosi otprilike 1100 eura. Igra koja je nedavno izašla, točnije 23. ožujka 2020. godine dobila je jako visoke ocjene za kvalitetu te je proglašena remek-djelom, a osim toga, uvelike im je i zaradila novac. O kolikom iznosu je riječ, još uvijek je nepoznato zato što još nije prošlo dovoljno vremena za točnu analizu. Mogu dodati kako su bili „dobri” pa su uz svaku kupovinu njihovog VR sistema darovali jednu svoju novu igru – Half-Life Alyx. No preduhitrila ih je jedna stvar – zbog nedovoljne proizvodnje VR sistema, nakon najave dugo očekivane igre, njihova skladišta ostala su opustošena. Iz tog razloga su bili primorani početi izrađivati više i brže, nego što je to bilo do sada.

Foto: bug.hr
Radnja i preporuka

Priča prethodnih nastavaka ove videoigre, započinje u glavnoj ulozi lika po imenu Gordon Freeman. Sve je počelo jednim sasvim običnim danom, to jest, njegovim dolaskom na posao. On je po zanimanju doktor – točnije znanstvenik. Postrojenje u kojem je radio bavilo se istraživanjem izvanzemaljskih tijela. Toga dana nije mogao ni naslutiti što će se sve dogoditi. Tako su prilikom prvog testa uspjeli otvoriti portal u drugoj dimenziji. Kroz taj portal, ušla su izvanzemaljska bića iz drugog svijeta koja ni najmanje nisu bila druželjubiva. Zatim je uslijedila pošast u njihovom postrojenju u koju se morala uključiti i vojska. Gordon se osjećao krivim za počinjenu katastrofu te se iz tog razloga spremio za akciju i pokušao spasiti stvar. U pomoć mu je pristiglo tajnovito biće u tijelu čovjeka, za koje se sumnja da je također izvanzemaljac, ali u neutralnoj zoni. Nosi plavo odijelo i kravatu, uvijek hoda s aktovkom i naziva se G-man. Njegove moći su nadnaravne, stoga ima mogućnost putovanja kroz vrijeme, zaustavljanje vremena, ali i određenog trenutka – točnije, ima potpunu kontrolu nad vremenskim događajima. Uz G-manovu pomoć, Gordon uspijeva poraziti dio izvanzemaljaca, a preostali dio, Xen (izvanzemaljske) rase ostaje pomagati ljudskoj vrsti jer sluti da planetu Zemlji prijeti velika opasnost od njihova, sada zajedničkog neprijatelja – Combinea (naziv multidimenzijskog carstva).

Videoigra Half-Life Alyx prati paralelnu radnju (s obzirom na radnju iz drugog nastavka Half-Life serijala) postapokaliptične priče. Vi se nalazite u ulozi djevojke Alyx te pokušavate spasiti planet Zemlju (ujedno i svoga oca Elia Vance) od invazije izvanzemaljaca, koja je doputovala i u sedmo-satnom ratu osvojila planet za sebe. Igra je jako kvalitetna i izrađena je do najsitnijih detalja koje jednostavno ne mogu opisati riječima, već to morate doživjeti igrajući je. VR sistem igre rađene za takve stvari su neopisive, ali ovo je uvelike jedan veliki skok za cijelu industriju videoigara. Ovu igru trebali biste isprobati gotovo svi, a posebno ljubitelji Half-Life serijala.

?>