Hrvatska

Zagreb je danas u ranim jutarnjim satima pogodio potres magnitude 5.5 prema Richteru, a u  prijepodnevnim satima dogodila su se još dva potresa, jedan magnitude 5 i jedan 3.7.

Najviše je stradao centar Zagreba gdje su većinom zgrade starije gradnje, a osjetio se i diljem Hrvatske. Materijalna šteta u Zagrebu je velika i još se uvijek procjenjuje. Ozlijeđena je jedna petnaestogodišnja djevojčica i prema trenutnim informacijama još je životno ugrožena.

Zagreb je danas u ranim jutarnjim satima pogodio potres magnitude 5.5 prema Richteru, a u  prijepodnevnim satima dogodila su se još dva potresa, jedan magnitude 5 i jedan 3.7. Ines Ivančić, ravnateljica seizmološke službe, potvrdila je jačinu potresa i njegov epicentar koji je bio kod Markuševca. –  Nakon toga su se još dva potresa dogodila, jedan magnitude 5 i jedan 3.7 i niz onih manjih koji se nisu ni mogli osjetiti. Najčešće se događa niz naknadnih potresa. Kod njih mi ne znam hoće li se i kada dogoditi, vrijeme seizmologija ne može predvidjeti, kao ni hoće li se dogoditi jači potres od prvog. Kada se i dogodi, eventualno se idući jači može dogoditi brzo ili za 20 dana. Struka to ne može predvidjeti. Naknadni potresi su uobičajeni, mi smatramo da se na taj način energija na puno manjih potresa raspodijeli i da je to bolje nego na jedan veliki, ali ne možemo predvidjeti. https://www.jutarnji.hr/

Foto: Čitatelj Jutarnjeg lista

Prema uputama Stožera civilne zaštite stavlja se naglasak na suzbijanje panike i slušanja izričito njihovih preporuka i ne nasjedanja na poplavu lažnih vijesti koje se šire putem društvenih mreža. Građane se upozorava da ne hodaju blizu zgrada jer prijeti opasnost od rušenja cigli, crijepova ili bilo kakvog drugog oštećenog dijela zgrade. Mjere zaštite od virusa COVID-19 i dalje su na snazi te se građani mole da ih se i nadalje pridržavaju.  

            Upute o postupanju u slučaju potresa i sve važne informacije možete naći na službenoj stranici Civilne zaštite https://civilna-zastita.gov.hr/.

Foto: Čitatelj Jutarnjeg lista
?>