DRUŠTVO

Izletište Vila Toplissa – Varaždinske Toplice 

Poigrala se darežljiva priroda ovim prekrasnim krajem i osim toplih izvora podarila mu brda, brežuljke i plodnu zemlju. Zagorci, vrijedni ljudi, iskoristili svu tu blagodat i nahranili svakog putnika i namjernika. 

Nekada siromaška kuhinja, danas tradicionalni specijaliteti. Već na prvom brijegu iznad Varaždinskih Toplica nalazi se Izletište Vila Toplissa. Pogled s terase ostavlja bez daha. Oblaci i brda spojili se u daljini, a u dolini maleni gradić kao na dlanu pokazuje svu svoju raskoš prošlih vremena. Izabrala sam domaće zagorske ćurke ili krvavice s dinstanim zeljem i restanim krumpirom. Teška odluka, jer nudi se meso iz banjice, kosan mast, jela od sira, trganci, štrukli, zlevanka, domaći pečeni kruh, sami oblizeki. Prava bakina kuhinja.

Nestrpljivo čekajući uživala sam u domaćem rizlingu, vinu koje miluje nepce, nenametljivo, ali odvažno. Čekanje se isplatilo, pun tanjur zamirisao je terasom i vratio me u mlađe dane. Ćurke dovoljno pikantne, zapečene tako da kožica fino hrska, a zelje i krumpir  prilog za prste polizati. Ni račun nije pokvario zadovoljstvo. Svega nepunih sto kuna za dvije osobe.

Božica mudrosti, ratnika i medicine Minerva znala je gdje treba dovesti svoje Rimljane i vratiti im snagu, mladost te volju za nove pohode. Očarani toplom ljekovitom vodom sagradili su kupelj i podigli kip svojoj zaštitnici u zahvalu. Nisu ni drugi odoljeli ljekovitim vodenim čarima. Dolazili, odlazili, rušili i gradili. Svi poželjeli ostaviti svoj pečat i trag. Poznati i nepoznati, znali su da voda liječi i pomlađuje, hrani dušu i daje snagu. Tako i Habsburgovci poželješe uživati u Varaždinskim Toplicama. Jednog dana 1818. godine car Josip dovede svoju Karolinu da malo odmore. Odsjeli oni u gostionici „K crnom orlu“, glazba svirala, građanska četa priredila bakljadu, a razdragani građani osvijetlili svoje prozore. I opet vode ljekovite svima bile na korist. Gradile se nove kupelji, bolnice, parkovi i šetnice. Zadovoljno božica Minerva promatrala neke svoje nove „Rimljane“ kako s istim žarom uživaju i vraćaju snagu.

Uživali su stari Rimljani, car Josip i njegova Karolina, cijele svite znanih i neznanih prolaznika. Častili se zagorskim jelima i vraćali toplim izvorima. Vratit ću se opet i ja, ipak svi putevi prije ili kasnije vode u zagorske rimske kupelji.  

foto: Đurđica Mustaf

?>