SPORT

U odlučujućoj utakmici doigravanja, Zadar je u prepunoj dvorani Krešimira Ćosića s čak 27 koševa prednosti (84-57) porazio Split. Time su osvojili prvu titulu prvaka Hrvatske u posljednjih trinaest godina.

Nakon što su ispustili dvije utakmice prednosti, Zadrani su na domaćem terenu uz nevjerojatnu podršku navijačke skupine Tornado dominirali Splitom od samog početka, a novi naslov počeli su slaviti već pri kraju treće četvrtine kada su imali prednost od 31 koša.

“Prekrasan je osjećaj, kad smo vidjeli ovo večeras, vrijedilo je izgubiti one dvije utakmice u Splitu da možemo ovo doživjeti da ne budemo generacija zakinuta za podršku tribina. Jedna prava sinergija parketa i tribina, mislim da koliko god je nama publika dala vjetra u leđa i mi smo našom igrom energiju prenijeli na tribine i to je ta velika sinergija. Čestitao bih momčadi Splita i njihovom treneru na jednoj dobroj seriji i što su učinili finale jako zanimljivim. Čestitke mojim igračima na odličnoj sezoni, stručnom stožeru, Perinčiću, Mandiru, doktoru Predovanu, fizioterapeutima Babiću i Grdoviću te ostalima iz uprave kluba.“ Izjavio je trener Zadra Veljko Mršić za službenu stranicu KK Zadra.

Izvor: Twitter stranica KK Zadra

Ovo je bila prva utakmica serije u kojoj je navijačima ulazak bio dopušten, a to je bila odluka čelnika kluba zbog koje im prijete velike kazne. Zadarski navijači pokazali su ljepotu navijačkog duha, ali i veliku neodgovornost glede pridržavanja Covid-19 pravila. Nekoliko tisuća navijača zauzelo je tribine bez pridržavanja propisanog razmaka, a malo tko je nosio maske.

Čak je i komentator Arena Sporta više puta naglasio da postoje brojna slobodna mjesta u areni što potvrđuje da je pridržavanje pravila bilo moguće. Radilo se o organizacijskom, ali i individualnom propustu koji je pokazao da je odluka o tome da se prethodne četiri utakmice održe pred praznim tribinama bila pravilna. A Zadar se samo može nadati da neće postati novo žarište.

„Nije bio pun Višnjik, bila je trećina, to su prijatelji kluba i tehničko osoblje. Bilo je nešto navijača, morali smo se odužiti ovima koji imaju godišnje pretplate, ali to je Zadar i nismo mogli zatvoriti vrata makar tom malom broju ljudi. Bojim se kazni, samo se luđaci ne boje. Prevagnulo je, naravno, ovo je Zadar. Cijena koja god da je, nije velika“ izjavio je direktor kluba Željko Žilavec u intervjuu za 24 sata.

Iako je čitava momčad Zadra odigrala sjajnu utakmicu, istaknuo se Antonio Jordano sa sedam trica iz deset pokušaja (22 koša), a ponovno je dominirao i Onuaku sa 15 skokova i 19 koševa. Uvjerljivoj pobjedi Zadra pridonijeli su i Justin Carter (15 koševa) te MVP finalne serije Zadranin Dominik Mavra (11 koševa).

Izvor: Twitter stranica KK Zadra

Već je na početku utakmice bilo vidljivo da se Split ne može nositi s igrom ni atmosferom u dvorani Krešimira Ćosića, a što dokazuje i loša efikasnost u prvoj četvrtini (9 koševa). Na Gripama Split je dominirao tricama, ali na Višnjiku gađali su samo 23 posto. Jedina svjetla točka ponovno je bio veteran Roko Ukić s 18 koševa. Split je tako propustio priliku da osvoji drugu titulu prvaka Hrvatske koju čekaju od 2003. godine.

Proslava titule započela je na Višnjiku, a nastavila se na Narodnom trgu na kojem Zadrani tradicionalno slave osvojene trofeje.

Naslovna fotografija preuzeta s platforme Unsplash.

?>