Zdravlje

Kada je bojanje uskršnjih jaja u pitanju, mnogima je najlakše, a i najčešće, da se odluče na kupovinu boja u trgovini. No, ako želite da probati nešto autentično, a i kreativno, poslužite se namirnicama iz vlastite kuhinje. Samim time ćete na prirodan, ali i zdraviji način postići efekt, a pritom nećete morati strahovati od umjetnih aditiva prilikom konzumacije.

Većina takvih namirnica koristi se na način da ih kuhate zajedno s jajima te nakon toga ostaviti sve zajedno da se ohlade. Trik je u tome da, što jaja duže odstoje u dobivenoj tekućini, to će boja biti intenzivnija.

Kako jaja tijekom pripreme ne bi pucala, izvadite ih ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu. Prirodne sastojke koje odaberete treba usitniti na što manje dijelove, a jaja obrisati octom. Na taj način uklanjamo masnu ovojnicu koja štiti ljusku jajeta od bakterija. Ocat se dodaje i u vodu u kojoj kuhamo jaja sa sastojcima, kao učvršćivač boje. Ako bojite crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, no ne i ako bojite povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litru vode idu dvije žlice octa. Jaja i sastojci se stavljaju u isto vrijeme u hladnu vodu i kuhaju dok jaje ne postane tvrdo kuhano. Kad voda zakipi, smanjuje se intenzitet kuhanja i tako se jaja kuhaju još desetak do petnaest minuta. Nakon kuhanja, posuda sa kuhanim jajima skida se sa štednjaka i ostavlja poklopljena da odstoji, najbolje preko noći.

Foto: bljesak.info

Prije bojenja možete uključiti i najmlađe te osigurati im novu vrstu zabave. Pustite ih da jaja iscrtaju pastelama, tako će na tim dijelovima ostati svjetlija. Mnoge obitelji svakog Uskrsa prvo skupe dostatnu količinu ljuske crvenog luka, a potom biraju travke u vrtovima kako bi ukrasili i obojili jaja. Na taj način postići ćete smećkasto-crvenu boju ljuske, a uz druge vrste povrća, začine, ali i čajeve, možete dobiti još pregršt boja.
Nakon što se jaja ohlade obavezno ih premažite uljem za sjaj

SMEĆKASTO-CRVENA BOJA – ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuhajte sve dok ona ne promijeni boju i potamni. Jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu te između dva jaja zavežite. Stavite ih da se kuhaju desetak minuta. Nakon kuhanja ostavite jaja u kuhanoj tekućini preko noći za intenzivniju boju.

JARKOŽUTA – uz pomoć rukavica stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu u litru vode te dodajte dvije žlice bijelog octa.

NARANČASTA – pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa stavite u litru vode.

CRVENA – koristite konzervirane višnje i sok od višanja, dok za TAMNOCRVENU, umjesto vode, u sok od brusnica stavite ciklu.

RUŽIČASTA – oko 800 grama narezane cikle stavite u vruću vodu. Iako će isprva izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nježnu ružičastu boju.

PLAVA – 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite jaja oko pola sata u ovoj kupelji, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u hladnjaku preko noći.

SVIJETLOZELENA – u pola litre vode kuhajte dvije šake lavandinih cvjetova ili pakiranje zelenog čaja s dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje

ZELENA – 100 grama listova špinata i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litru soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili dodajte dvije žlice kurkume u prahu.

SIVOSREBRNA – 800 mililitara obične vode pomiješajte s 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procijedite. U to stavite jaja i ostavite u hladnjaku preko noći.

LJUBIČASTA – prokuhajte sušene borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je sljedeće – što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.

SMEĐA – dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kave te dodajte dvije žlice bijelog octa.

Uživajte u prirodnome – sretan Vam Uskrs!

?>