Književnost

Ovaj serijal nije namijenjen samo tinejdžerima, jednostavno je namijenjen ljudima koji vole čitati. Mnogi će od vas pronaći utočište u ovom svijetu vukova koji, ovaj puta, nije prenaglašena drama dvoje buntovnika koji nikako da pronađu zajednički jezik i jednostavno se vole.

Dakle, radnja ovog serijala nije obična tinejdžerska ljubavna drama koja se bavi samo problemom romantične veze, roditeljskog pritiska ili neshvaćanja, ovaj je serijal sve – ozbiljno neozbiljan, savršeno nesavršen. Autorica ove divne romantične fantazije i fantastike je Maggie Stiefvater, rođena godine 1981. u Virginiji gdje i danas živi sa svojim suprugom i dvoje djece. Studirala je povijest na Mary Washington Collegeu, njeni su crteži nagrađivani, a svira i Keltsku harfu, klavir i gajde. Autorica je uglavnom urbanih fantasy romana, a neki su od njenih poznatih naslova The Raven Cycle, The Dreamer Trilogy, Kiss Me Deadly, The Merry Sisters of Fate, no najpoznatija je po Vukovima iz Mercy Fallsa (Wolves of Mercy Falls).

Serijal je prvi puta objavljen 2011. godine, a sastoji se od četiri knjige; Shiver, Linger, Forever i Sinner. Prvi je dio serijala, Shiver, trebao još 2012. stići na filmska platna, ali se snimanje nažalost obustavilo iz nepoznatog razloga.

Mračni i hladni američki gradić, introvertirana djevojka, nezainteresirani roditelji, zaljubljeni vukodlak – nedostaju samo vampiri koji su mladu čitalačku publiku diljem svijeta osvojili upravo u Sumrak sagi, pisala je Martina Strukić za Večernji list.
Unatoč ovom komentaru, iako bi se ova radnja mogla poistovijetiti s radnjom i tematikom Sumraka sage, serijal Vukovi iz Mercy Fallsa zadržava suzdržanost od pretjerivanja s fantazijskim elementima te radnju, iako je sama po sebi nerealna, što više približava realnosti i stvarnom svijetu i time automatski zadržava svoju originalnost.

Ovaj je serijal svojom problematikom prilično specifičan i upečatljiv; ako te ugrize vuk Mercy Fallsa ili postaneš jednim od njih ili umreš, nema druge. Njihovo fizičko obličje, naime, ovisi o vremenskoj temperaturi; zima ih pretvara u ono što ne žele biti, u vukove. Kako opisuju u djelu, preobražaj je bolan i mučan, a što je toplije, to je manja mogućnost preobražaja iz ljudskog u vučji oblik. Radnja kao ovakva iako nekima dosadna i jadna, zbog svoje prirode realnog prikaza onog nerealnog u našem svijetu daje dojam da je sve moguće.

Naravno, kako bi samo nezanimljiva ova radnja bila kada bi likovi bili jednostavni. Tako se u serijalu pojavljuje četvoro važnih likova koji su nositelji mnogih zanimljivih, međusobno različitih osobina koje ih kao takve drže u koliko iskrenim toliko i kompliciranim odnosima te na taj način kreiraju radnju i drže je uzbudljivom, nikako monotonom. Sam i Grace (najvažniji među važnima); Isabel i Cole, likovi uokvireni u parove koji svojim specifičnim odnosima kreiraju dva različita ozračja. Sam i Grace simbol su iskrene ljubavi kojoj je jedino preostalo boriti se za vlastitu slobodu, a Isabel i Cole simbol su strastvenih toplo-hladnih odnosa koji su na putu do ujedinjenja u konačnu pravu ljubav (ali to ipak malo kasnije).

Kada bismo likove karakterizirali pojedinačno iznenadili bismo se kako je njihova kompleksna savršenost zapravo izgrađena od nesavršenog pozadinskog ozračja koje iz njihovih povijesnih događanja kreira specifičnu unutarnju borbu svakog od njih.

Sam, lik žutih očiju izgubljen u dimenziji između vremena i prostora. Nepopravljivi romantik, glazbenik, poeta. Jake emocije dovode ga u nesigurnost vlastitih sposobnosti i okruženja. Zima kao godišnje doba u njegovu svijetu znači bezutjecajni odlazak od voljenih osoba, zov divljine. U svom ozračju daje dojam vuka samotnjaka koji se buntovno odupire svojoj sudbini koja je trosjekli mač između onoga što je bio, onoga što jest i onoga što želi biti. Naravno, njegova je sudbina ono što bi se moglo zauvijek pretvoriti u njegovu prirodu, da ostane vuk.

Grace je, s druge strane, čvrsta, ali nježna, samostalna i svjesna svojih sposobnosti i vrijednosti. Njeno je unutarnje pitanje kako Samu osigurati život samo u ljudskom obliku bez opasnosti od ponovnog preobraženja.

Isabel, Graecina prijateljica, kompleksan je lik koji je oko sebe izgradio zid i ne dopušta nikome blizu svog srca, a pokazivanje svojih osjećaja svodi na minimum. Usprkos tome, po svojoj je prirodi inteligentna, pouzdana, čvrsta i razumna osoba koju vrijedi imati uz sebe.

Cole je samo još jedan lik koji pokušava pobjeći od svoje stvarnosti i problema što ga čini nestrpljivim likom koji je sve ono što zapravo nije, a svoje frustracije iskaljava na nedužnim ljudima.

Iako je prva knjiga serijala kao uvod u dublju problematiku pomalo sladunjava, ostali se nastavci savršeno nadovezuju svojim napetostima, akcijom i intrigom. Knjige su pisane vrlo emocionalno, spisateljica lirskim opisima i poezijom predivno opisuje neke detalje svekodnevnih pojava u eksterijeru i interijeru, pjesničkim slikama dočarava prostor i vrijeme te time postiže čitateljevu puno pažnju i utopljenost u sam događaj – Povratak kući iz Dulutha bio je kolaž crvenih stražnjih svjetala i znakova na autocesti koji su odjednom izranjali iz tame i nestajali jednako brzo kao što su se pojavili, moj glas dopirao je iz zvučnika i iz mojih usta, a Graceino lice bilo je osvijetljeno malim bljeskovimai treptajima svjetala koja su se približavala. Grace je uvukla ruke u rukave i prstima sastavila rubove. Koža joj je bila plavičasta od svjetla na zaslonu radija. (Linger, str. 233)

Sa spoznajom da su svi ljudi različiti i svakoga uzbuđuje drugačija tematika, smatram da bi se radnja ovog serijala sviđala svakome, ali baš svakome. Svi smo mi pomalo čudnjikavi, ranjivi u momentima ljubavi i djelomično ili potpuno u svom svijetu mašte, kompleksni smo likovi koji grade vlasitit svijet i vlastitu priču koja vjerojatno nikada neće biti ispričana. Ako ste nakon ovoga odlučili svoje vijeme posvetiti ovom serijalu, sigurna sam da se nećete iznevjeriti.

?>