KOMENTARI

Još nam se jednom javio prorok Vakula. Kaže Zoran da nam dolazi toplo vrijeme. Navodno je 2015. bila najtoplija godina dosad, no 2016. konkurira sa svakim stupnjem. Temperature na moru više su nego ikad, a ljudi se već kupaju kao da je sredina srpnja. Ma toliko je toplo da smo u redakciji morali uključiti klimu.

Weatherman kaže da nema kraja zatopljenju jer sve više i više dolazi do toplinskih valova. Pa izgleda da je Zoran stigao s precima iz Kanade jer na tri stupnja nije baš toliko toplo. Svaki smo dan u zimskim jaknama s još tri sloja odjeće. Ali, eto, što je – tu je… Dolazi opasno zatopljenje…

Zoki svake godine najavi dugo, toplo i sušno ljeto. Možda je to zbog onoga: „Ah, kako bi bilo za ljeto nego – vruće.“ No, koliko me pamćenje služi, prošla ljeta i nisu bila toliko suha. Bilo je kiše i poplava sa svih strana Lijepe Naše. Zato je bolje sa sobom nositi gumene čizme i kabanicu jer nikad ne znamo što će nas dočekati. Bolje učiti na vlastitim greškama jer DHMZ, Accuweather, Zoran Vakula i svi ostali žive negdje drugdje.

Nisu baš uvijek u krivu, ali onda barem neka kažu: „Moguće je to i to.“ No ništa od toga. Ujutro, uz kavicu i prognozu, shvatimo da bismo mogli otići roštiljati i zabaviti se na svježem zraku. Napokon se okupimo, a vatru nitko ne može zapaliti zbog vjetra i lagane kiše.

Što kažu šefovi? Pariški sporazum kaže da se temperature ne bi trebale dizati iznad dva stupnja. Točnije, bile bi između 1,5 i 2. A ako se nastavi zagrijavati sve više, život na planetu bit će neizvjesniji. Ma nemoj! Pa očito je Pariz na nekoj drugoj planeti ako misle da život na Zemlji postaje neizvjestan. Rekli bismo da su temperature najmanji problem pokraj svih ovih cirkusanata koji se bave politikom i ekonomijom. Trebalo bi ekipi objasniti da se valja više zagrijati za vađenje iz dugova… Pratite prognozu, ali nemojte je shvaćati previše ozbiljno. Bolje u ruksaku ponijeti rezervnu odjeću nego knjige, koje ionako ne koristite. I kišobran, naravno…

?>