SPORT

Prva Vikendica u 2021. godini, donosi vijesti o turbulentnim događajima u HNK Gorici, transferu njihovog sportskog direktora u Hajduk te o tradicionalnom 15. izdanju Snježne kraljice.

Bivši trener Gorice u Ludogorets, a bivši trener Hajduka u Goricu

HNK Gorica je u nedjelju objavila službeno priopćenje kluba u kojem je obznanjen prekid suradnje s dva najvažnija Litvanca u klubu, trenerom i sportskim direktorom. Bivši trener HNK Gorice, Valdas Dambrauskas postao je novi strateg bugarskog Ludogoretsa. U Gorici je bio od veljače prošle godine te je u 30 utakmica skupio 16 pobjeda i 8 poraza. Vrijedi napomenuti da je bodove krao i „velikoj četvorci“.  Tri puta vodio je svoje izabranike do pobjede nad Hajdukom, po jednom su stradali Rijeka i Osijek, a Dinamu je u dva ogleda uspio ukrasti jedan bod. Emotivni oproštaj objavljen na Facebooku, prenosimo u cijelosti:

Teško je pisati ove riječi, baš kao što je bilo teško donijeti ovu odluku. Od prvog trenutka kad sam stigao u Veliku Goricu, osjetio sam povezanost s gradom, ljudima, s mirom koji sam osjećao tu. Prošla 2020. je bila teška godina za svakoga. Borili smo se protiv pandemije, osjetili smo potrese, izolaciju, karantene… Tijekom čitavog tog vremena nikad se nisam osjećao sam. Osjetio sam se prihvaćenim, osjetio sam da sam bio dio prekrasne zajednice Velike Gorice. Na treninzima smo marljivo radili, svađali smo se, zabavljali se, raspravljali, pomagali jedni drugima, postali smo prava momčad. Zato su stigli rezultati. S rezultatima dolazi odgovornost, ali i otvaraju se nove mogućnosti. Jedna od takvih je stigla do mene. Prilika koju nisam mogao odbiti zato što mi nudi izazov, cilj i viziju. Kad ste sportaš, uvijek sanjate da idete prema nečem većem. Uvijek sam smatrao da je najopasnija stvar u nogometu ostati prosječan, izgubiti glad i biti bez ambicija. Svaki dan donosi novi izazov.

Zato sam odlučio napustiti Veliku Goricu. Ne postoje riječi kojima bih mogao dovoljno zahvaliti igračima Gorice, Upravi, ljudima koji rade u klubu, novinarima i navijačima. Vi znate tko ste. Bila je velika privilegija raditi s vama. Ne mogu čak ni reći zbogom jer znam da će nam se putevi ponovno ukrstiti.Posebno bih se želio oprostiti od predsjednika kluba Nenada Črnka. Radi se o čovjeku koji iz dana u dan gradi i diže ovaj klub i prema njemu imam sav mogući respekt. To je čovjek koji je svojim ljudima stvorio brojne mogućnosti i gurao ih je da sanjaju još veće snove. Zahvalan sam svima vama koji ste me podržavali u ovoj 10-mjesečnoj avanturi. Vama koji ste me pozdravljali na ulici, vama koji ste dolazili na naše utakmice. Hvala vam, hvala vam, hvala vam puno. Ovu avanturu nikad neću zaboraviti. Neka dugo živi Velika Gorica.

Prvi dan 2018. godine, Mindaugas Nikoličius je postavljen kao novi sportski direktor HNK Gorice. U razdoblju u kojem je obavljao dužnost sportskog direktora, Gorica je ostvarivala rezultate iznad svih očekivanja. U sezoni 2018/19., za samo tri boda promaknulo im mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Sezonu nakon, ponovno su bili jedno mjesto ispod europskih kvalifikacija, no ovaj put s nešto većim bodovnim zaostatkom. U tekućoj sezoni, bikovi ozbiljno pretendiraju da nakon dvije godine u kojima su ostajali kratki za jedno mjesto, konačno zakorače u europske vode. U jesenskom dijelu prvenstva, Goričani drže treće mjesto ispod Osijeka s deficitom od 4 boda uz dvije odigrane utakmice manje. Na tom putu vodit će ih neki novi sportski direktor. Nakon tri godine uspješne suradnje, Litvanac je odlučio potražiti sljedeći angažman. Novi će izazov Niko, kako su ga  popularno prozvali u Gorici,  potražiti 417 km dalje, točnije  u Splitu. Na službenom predstavljanju ovog ponedjeljka, Nikoličius je izjavio sljedeće:

Tri godine sam u Hrvatskoj. Svi sa mnom govore na engleski. Moj hrvatski nije još toliko dobar. Želio bih zahvaliti predsjedniku. Ovo je za mene velika čast i odgovornost. Želio bih zahvaliti ljudima u Gorici, gospodinu Črnku. Napravili smo ozbiljne stvari. Jako sam ponosan na razdoblje u Gorici. Imao sam puno ponuda u tri godine, ali bio sam fokusiran na Goricu i kako dostići dobar rezultat s njima. Kada je došla ponuda i vizija predsjednika, nisam dvojio. To je za mene veliki izazov. S puno rada to možemo promijeniti. Vjerujem u sebe. Za mene je to mogućnost da mogu napraviti korak više u Hrvatskoj. Jako volim Hrvatsku, moja žena je iz Dalmacije.

Puno me ljudi pitalo zašto dolazim u Hajduk. Svi imaju neko svoje mišljenje. Teško mi je reći što ću prvo napraviti. Moram vidjeti prvo kako klub funkcionira. Pričat ću sa svakim igračem osobno, da vidim kako se osjeća ovdje. Zatim ću pričati sa svim članovima stručnog stožera. Vjerujem da je kvaliteta momčadi dobra, ali mislim da nije dobar balans. Uvijek je teško biti uspješan kada je to tako. Imam svoje mišljenje za sada, ali imam i plan kako napraviti ovaj klub uspješnim. Moramo stabilizirati momčad, imati jasne ciljeve gdje doći. Moramo svi zajedno raditi iz dana u dan.

Gorica je u međuvremenu ekspresno reagirala i dovela novog trenera. Prvi izbor predsjednika  Črnka bio je Zoran Zekić. S obzirom na to da je Zekić odbio ponudu, Črnko se odlučio dovesti bivšeg trenera Hajduka, Sinišu Oreščanina.  S radom kreće već ovog ponedjeljka, kada su na rasporedu i zimske pripreme kluba.

Prvi put bez gledatelja

Ovu nedjelju je na zagrebačkom Sljemenu održana petnaesta Snježna kraljica. Poredak prve četiri u prvoj vožnji bio je jednak poretku na kraju utrke. Okrunjena po drugi put zaredom  je Slovakinja Petra Vlhova. Na drugom mjestu je s 31 stotinku zaostatka Austrijanka Katharina Liensberger. Trećeplasirana je sa sekundom i 35 stotinki zaostatka za vodećom, bila Michelle Gisin, dok je četverostruka kraljica Sljemena, Mikaela Shiffrin, zauzela četvrto mjesto. 

Hrvatske predstavnice Leona Popović i Zrinka Ljutić nisu uspjele izboriti drugu vožnju. Popović je utrku završila na 35. mjestu sa zaostatkom od 4.18 sekundi, dok je debitantica Zrinka Ljutić, s vremenom stotinku boljim od Popović, završila na 33. mjestu.

Ova utrka bit će upamćena kao prva koja se održala bez prisustva gledatelja. Ovogodišnje izdanje bilo je i humanitarnog karaktera te se svaka skijašica unutar 30 najboljih, odrekla jedne desetine iznosa osvojenog iz nagradnog fonda utrke. Iznos jednak tomu, donirat će i Hrvatski skijaški savez. Time je za potrebe područja stradalih u potresima skupljeno 350.000 kn.

Muški slalom na rasporedu je u srijedu, 6.1.  

?>