SPORT

Kad ih spomenu, mnogima najprije na pamet padnu Hercule Poirot, Brisel, čokolada, vafli i pivo, iako zemlja nudi i mnogo više. Riječ je, naravno, o Belgiji, državi koja je zaslužna za inicijalno „Be“ u nazivu „Beneluks“.

Dok su članovi kanadske reprezentacije poznati kao „Crveni“, belgijska reprezentacija nadodala je riječ Diables/Duivels/Teufel pa su tako postali „Crveni vragovi“. Prvi veći uspjeh iskusili su osvojivši treće mjesto na Europskom prvenstvu 1972. Uslijedila je pozicija viceprvaka na Euru osam godina kasnije (1980.), a na Svjetskom prvenstvu 1986. četvrto mjesto.

Prvi su put zasjeli na vrh FIFA-ine rangliste prije sedam godina, u studenome 2015. Dosad su jedina momčad koja to nije učinila zahvaljujući trofeju sa svjetskoga ili nekoga od kontinentalnih, europskih prvenstava. Na SP-u 2018. smjestili su se na treće mjesto, jedno niže od Vatrenih.

Bojišnica Europe

Na prostoru gotovo dvaput manjem od Hrvatske (nešto više od 30.000 četvornih kilometara) u Kraljevini Belgiji živi triput više stanovnika – više od 11,5 milijuna duša. Poznata i kao „bojišnica Europe“, bez previše prirodnih prepreka koje bi mogle zaustaviti nadiruću vojsku, Belgija se profilirala u velikog zagovaratelja europskih integracija. Osim toga, u zadnjih četrdesetak godina više od 1,3 milijuna migranata dobilo je belgijsko državljanstvo, od čega je najviše – zanimljivo – Marokanaca.

Brisel (originalno: Bruxelles), glavni grad Belgije, ujedno se smatra de facto glavnim gradom Europske unije. U njegovoj su Europskoj četvrti, naime, smještene Europska komisija, Vijeće EU-a i Europsko vijeće, kao i jedno od sjedišta Europskog parlamenta. Osim toga, na području grada nalazi se i glavno sjedište NATO-a, kao i drugih 120-ak međunarodnih organizacija. Nakon New Yorka Brisel je grad s najviše diplomata na svijetu, više od 2500.

Ne treba podcijeniti Vragove!

Belgija je na FIFA-inoj listi prvo mjesto držala od rujna 2018. do kraja ožujka 2022., dakle tri i pol godine. Samo su Brazil i Španjolska poziciju držali duže. Unatoč tomu, bilo je i izražavanja nezadovoljstva pokazanim na SP-u u Katru dosad: osim što Belgijci nisu briljirali protiv Kanade, od Maroka su izgubili s 2:0. To ih je privremeno smjestilo na 3. mjesto u skupini.

Zvijezda reprezentacije, Kevin de Bruyne, smatra da Belgija nema šanse, jer je „ekipa prestara“. Izbornik Roberto Martinez ne slaže se s tim u potpunosti, iako priznaje da momčad „ne igra s veseljem“.

– Protiv Hrvatske imamo možda 10 posto šanse, no još uvijek možemo proći skupinu – rekao je Martinez za jedan indijski medij.

Jesu li šanse točno predviđene, pokazat će ovaj, za prolazak dalje možda i presudan susret između Hrvatske i Belgije, koji se igra u danas, prvoga dana prosinca u 16 sati po našem vremenu.

 

Fotografija: Wikimedia.org/Kirill Venediktov

?>