Hrvatska

Završio je posljednji dan vježbi u okviru međunarodne suradnje zemalja zapadnog Balkana i Turske. Treći dan IPA FLOODS međunarodnog susreta studenti Sveučilišta Sjever su opet simulirali medije u kriznim situacijama te tako prisustvovali zanimljivim vježbama koje su svi moduli izvršavali na jednom „poligonu“, točnije kod varaždinske Arene.

Treći i posljednji dan IPA FLOODS-a započeo je prvom vježbom gdje su službe za zaštitu i spašavanje civila punile vreće s pijeskom te pravile zečji nasip, govori nam Ivica Labaš – zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Varaždin. „Cilj ove vježbe jest testiranje koliko ljudi, vremena i snage nam je potrebno kako bismo neko područje osigurali od eventualne poplave.“ Razgovarajući sa zapovjednicima modula BiH i modula Kosovo saznajemo kako su ovakve vježbe i međunarodna suradnja iznimno važne za male zemlje poput naših.

Opasnost za civile danas više ne predstavljaju samo poplave za vrijeme jakih kiša, nego i bombe koje veoma lako završe na obali, a upravo to bila je druga vježba čiji cilj jest pronalazak bombe na obali nakon poplave te njena sanacija. Pripadnici državne uprave za zaštitu i spašavanje govore nam kako se ovakve situacije sve češće događaju i u stvarnosti jer mnogo je eksplozivnih sredstava tijekom rata završilo u koritima rijeka. „Dobili smo informaciju da je pronađeno minsko eksplozivno sredstvo na obali pri postavljanju brane i ispumpavanju vode. Nakon toga naložena je evakuacija svih civila i sudionika za zaštitu i spašavanje“ –  kazao je Božidar Ćurić, pripadnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Nakon dojave o pronalasku bombe na obali pozivaju se pirotehničari koji odlaze na mjesto pronalaska te je izuzimaju s obale i stavljaju na sigurno mjesto gdje će je potom uništiti. Božidar nam govori kako pirotehničari bombu uništavaju na najbližoj i najsigurnijoj lokaciji, a to je ugl. neka livada, udaljeno i napušteno područje gdje se bomba zakopa, a zatim detonira.

Treća vježba, spašavanje ženske osobe koja je pokušala samoubojstvo skokom s mosta u Dravu pokazala nam je koliko su HGSS, Crveni Križ, MUP i djelatnici hitne službe spremni na ovakve situacije.

Četvrta, ujedno i posljednja vježba jest ispumpavanje vode iz izvora. Ovom vježbom pripadnici službe za zaštitu i spašavanje vježbali su koliko im je vremena potrebno za sastavljanje najnovijih pumpi za vodu. Pumpe su to koje je Njemačka dovezla u Republiku Hrvatsku, a njihov kapacitet crpljenja vode je nevjerojatnih 5000 litara u sekundi, no danas nam je i to malo kad znamo da postoje pumpe koje mogu ispumpavati vodu i do pet puta više, govori nam Hubert Wellhausser – glavni zapovjednik njemačkog modula

Naposljetku, vježba je završila uspješno, ekipe su koordinirane, a Varaždin je obranjen.

?>