DRUŠTVO

Hladoveena 2019

U organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Udruge mladih V.U.K., inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. i Savjeta mladih Grada Varaždina,  u dvorištu Centra za mlade (Ulica Petra Preradovića 4) idućih će mjesec dana biti održan ljetni program nazvan Hladoveena. Riječ je o zabavno-edukativnim događanjima, odnosno ljetnom kinu, radionicama, koncertima i after partyjima, besplatnima za sve posjetitelje.

Ljetno kino u Hladoveeni

U sklopu ljetnog kina, u dvorištu Centra za mlade, bit će prikazano pet vrhunskih europskih dokumentaraca iz projekta KineDok koji će svakog ponedjeljka i četvrtka, u razdoblju od 27. lipnja do 11. srpnja, biti prikazani od 21 sat i 30 minuta.

Ovog četvrtka, 27.lipnja na rasporedu je King Skate, prvi dokumentarac češkog redatelja Šimona Šafráneka o usponu skejtbordanja u Čehoslovačkoj. Melankoličan i angažiran prikaz potrage za slobodom u društvu koje ruši komunistički režim, prati soundtrack ispunjen punk klasicima The Clasha, Sex Pistolsa, Killing Jokea, itd.

U ponedjeljak, 1. srpnja bit će prikazan bugarski dokumentarac redateljice Elitze Gueorgujeve, Svaki zid su vrata. Nakon pada Berlinskog zida, bugarski narod sanja o demokraciji. Nastao prema snimkama Varijante M – jedinstvene TV emisije iz devedesetih, film Svaki zid su vrata propituje proces borbe i otpora te postavlja pitanja o značenju propalih revolucija.

Idući film na rasporedu je 4. srpnja, a riječ je o norveškom Izlazu. Redateljica Karen Winther teško se miri sa svojom prošlošću i sudjelovanjem u desničarskim i ljevičarskim pokretima u Oslu, te kroz intimne razgovore s bivšim političkim i vjerskim ekstremistima propituje i pokazuje kako spomenuti žive sa sramom i doživotnim kajanjem zbog postupaka iz prošlosti.

Rumunjski dokumentarac Tarzanovi testisi bit će prikazan 8. srpnja, a govori o Suhumu, glavnom gradu Abhazije, u čijoj se blizini nalazi institut za istraživanje o majmunima utemeljen 1920-ih od Sovjeta. Legenda kaže da mu je zadaća bila stvoriti križanca između čovjeka i majmuna. Ovo stvorenje nikada nije oživjelo, kao ni komunistički Novi čovjek. Danas se i ljudi i majmuni nalaze zatočeni na teritoriju pohranom ratom i desetljećima okrutnosti, žrtve niza propalih eksperimenata, a film je upravo metaforička drama koja opisuje slične sudbine majmuna i ljudi.

Posljednji na rasporedu je hrvatski film Dani ludila, redatelja Damiana Nenadića, koji će biti prikazan 11. srpnja. Riječ je o opservacijskom dokumentarcu koji gledatelja uvodi u inače skriven i većini zazoran svijet psihički drugačijih koje društvo olako odbacuje i žigosanjem pretvara u pacijente.

Koncerti u Hladoveeni

U dvorištu Centra za mlade bit će i koncerata i after partyja, i to isključivo varaždinskih glazbenika. U subotu, 29. lipnja svirat će mladi varaždinski psihodelični stoner rock bend Sten Mol. Oformljen je 2014. godine, a od 2018. svira autorske pjesme u sastavu Vinko Gršić (gitara, vokal), Luka Markušić (bas gitara), Nikola Kekez (bubnjevi) i Hrvoje Kreč (gitara).

Nakon koncerta, svoj rap’n’roll mix puštat će NKLE. Iza tog imena krije se Luka Klen, član popularnog varaždinskog benda Drone Hunter. Na pozornicu Hladoveene u petak, 5. srpnja stupit će ŠećeЯ. Publiku očekuje minimalizam, ekspresivnost i poetika varaždinske kantautorice Tene Rak.

Atmosferu će dodatno zagrijati E-Base, kultni DJ i producent iza kojeg stoji 12 godina klasičnog glazbenog obrazovanja te nastupi na velikim događanjima poput berlinskog Love paradea, MTV Summer Tour Partyjima, zagrebačkom koncertu grupe Faithless itd. Svirao je uz DJ imena kao što su Roger Sanchez, Paul van Dyk i Tiesto, u bendu Josipe Lisac, a remiksirao je glazbu Mayalesa, Songkillersa, Jinxa i Dubioze Kolektiv. 

Završni party Hladoveene u dvorištu Centra za mlade bit će održan 12. srpnja, a posjetitelje će uz svoje funky, soul and rare groove hitove na vinilu rasplesavati uvijek odličan duo Fankotonera.

Radionice u Hladoveeni

U sklopu Hladoveene bit će održane čak tri besplatne radionice za djecu, mlade i odrasle. U razdoblju od 1. do 5. srpnja, Filmsko-kreativni studio VANIMA održat će radionicu animiranog filma za djecu staru od 9 do 12 godina.

Polaznici će imati priliku napraviti kratku animiranu minijaturu na zajednički odabranu temu. Od 5. do 7. srpnja bit će održana radionica eksperimentalnog filma za mlade koju će voditi Marko Mikšić i Ivan Stjepan Lucić. Polaznici će snimati DSLR fotoaparatom i imat će priliku usavršiti snimateljske vještine kroz različite snimateljske zadatke.

Od 8. do 11. srpnja, dugogodišnja pedagoginja u području medijske kulture te osnivačica i voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec, vodit će radionicu animiranog filma za odrasle. Radionica je namijenjena zaposlenima sustavu odgoja i obrazovanja i članovima organizacija civilnog društva koji žele naučenu vještinu prenijeti djeci i mladima s ciljem upoznavanja s osnovama animacije. 

Prijave na radionice za djecu: vanima@vanima.hr ili na broj mobitela 0919177666 (Ana Sever). Prijave na radionice za mlade i odrasle: Facebook Svi smo mi kultura.

Festival dvorišta

Festivalu varaždinskih dvorišta koji će biti održan 6. i 7. srpnja pridružit će se i dvorište Centra za mlade. Za vrijeme održavanja Festivala dvorišta, mladi varaždinski umjetnik Ivan Mladenović oslikavat će zid dvorišta, a bit će održan i buvljak društvenih igara pa će posjetitelji moći razmijeniti ili kupiti, ali i zaigrati društvene igre.

Više detalja dostupno je na Facebook profilu Varaždin for European Youth Capital 2022 i eventu Hladoveena.

Hladoveena 2019 PROGRAM
HLADOVEENA program
Slični članci
?>