DRUŠTVO

Varaždin. Grad kulture i baroka. Na prvi pogled djeluje kao miran gradić, no mladež ovoga grada sve je samo ne mirna. VAKUUM (Varaždinska udruga mladih) djeluje više od 3 godine.

Razgovarali smo s jednom od pokretačica ovog kluba Zrinkom Šajn o cijelom konceptu VAKUUM-a, njegovom smislu i razvoju te daljnjim očekivanjima.

Recite nam nešto o udruzi mladih Vakuum. Kada i kako je osnovana, tko njome upravlja?

VAKUUM nikad nije oformljen kao udruga, već je pokrenut i razvijan kao nezavisna inicijativa, a kasnije i klupski prostor za mlade u Varaždinu. Razlog tome je što nažalost mladi u ovom vremensko-prostornom kontekstu jednostavno nisu skloni organiziranom djelovanju kroz udruge te ih najčešće zbog različitih (a često i neutemeljenih) razloga negativno percipiraju.

Mi vjerujemo kako udruge jesu vrlo dobar način i organizacijski oblik za građanski aktivizam i razvoj najrazličitijih kompetencija mladih ljudi, no ne možemo protiv svojih korisnika – mladih, koji su odgojeni u suprotnom uvjerenju. Želimo mijenjati taj stav, želimo da mladi budu dovoljno informirani kako bi znali razlikovati udruge koje djeluju u skladu sa Zakonom i s ciljem promicanja i poticanja aktivnosti usmjerenih opće društvenim ciljevima na načelima transparentnosti, solidarnosti i otvorenosti, od onih koje to ne rade.

14088492_747188948752581_7820456952540186267_n

Za to je potreban angažman svih udruga, bez obzira na područje njihova djelovanja, te javnosti kao kontrolnog faktora u tom smislu. VAKUUM je inicijativa mladih za mlade, okuplja mlade koji imaju ideje i volju za angažman na aktivnostima i projektima usmjerenima mladima u područjima neformalnog obrazovanja, alternativne kulture, volonterstva, društvenih inovacija i aktivizma općenito. Imamo i klupski prostor, koji uz javne prostore koje volimo koristiti za aktivnosti inicijative, predstavlja infrastrukturu koja je neminovno potrebna kako bi mladi ostvarili svoje potencijale i interese. Organizacijski je inicijativa nezavisan projekt Udruge mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.).

Kako grad sudjeluje u razvoju udruge i pomaže li financijski? Kako komentirate to ponašanje?

Grad ne sudjeluje u razvoju ove inicijative i ideje poticanja aktivnosti mladih u lokalnoj zajednici putem iste. Mišljenje o ulozi Grada u stvaranju ozračja koje potiče mlade na aktivnost i pruža im organizacijsku i infrastrukturnu podršku, temeljimo na sada već desetogodišnjem odnosu koji u najmanju ruku ima obilježje – čudnog.

Sama činjenica da u tom periodu nije ostvaren i razvijen smislen i obostran odnos povjerenja i suradnje na razvoju programa i sadržaja za mlade Varaždince, govori o kompetencijama i stvarnom (ne deklarativnom) interesu lokalnog političkog vodstva da se angažira u procesima istraživanja, razvoja politika prema mladima, provedbi i mjerenju utjecaja mjera i aktivnosti u suradnji s relevantnim lokalnim dionicima.

14053815_744033169068159_1572835365593475684_o

Jednako tako, ovdje je potrebno razmotriti ranije spomenutu svijest i stavove mladih o organiziranom djelovanju za korist zajednice, koja trenutno ne postoji te pokrenuti procese kreiranja alata i metoda kojima će se svijest mladih promijeniti na način da shvate da njihovo nezadovoljstvo stanjem u gradu prvenstveno stvar njihova stava i manifestacije istog kroz njihov angažman. Grad je institucija koja raspolaže materijalnim i organizacijskim te financijskim kapacitetima, koje će angažirati u područjima u kojima se za to stvori inicijativa zainteresiranih građana – u ovom slučaju mladih. Naravno, sam proces podrazumijeva određene kompetencije i gradskih službenika, za koje također mislimo da u ovom trenutku, uz političku volju, nedostaju.

Volonteri i udruga: koliko ih je i kako postati volonterom?

U okviru cijele VAKUUM inicijative prošlo je zasigurno pedesetak volontera do sada, u protekle dvije godine kako inicijativa postoji. Volonteri se angažiraju te se njihova aktivnost prati i vrednuje prema Zakonu o volonterstvu kroz formalnu strukturu koju pruža Udruga V.U.K. u ovom trenutku. U svakom trenutku se aktivnostima inicijative bavi do desetak volontera, a zainteresirani se javiti mogu putem kontakt obrasca na web stranici vakuum.space, e-maila info@vakuum.space ili inboxa facebook stranice Vakuum kluba ili Udruge mladih V.U.K.

Koji su daljnji planovi udruge?

Daljnji planovi, s obzirom da već gotovo tri godine djelujemo potpuno nezavisno i bez financijske strukture, vezani su uz vanjske, pretežno lokalne i nacionalne izvore financiranja. Dakle, ljudske kapacitete ćemo morati smisleno i strukturirano angažirati u nekoliko područja, s obzirom na njihove afinitete i interese te početi pružati kvalitetan program prilagođen trenutnom statusu i kapacitetima korisnika.

14589814_772372369567572_6380297838462798734_o

Formalno će to i dalje raditi Udruga mladih V.U.K. za potrebe korisnika koji će sadržaje i programe koristiti kroz VAKUUM inicijativu i prostor kluba. Dakle, volontiramo i dalje, barem do trenutka u kojem ćemo, nadam se ostvariti mogućnost da netko od mladih Varaždinaca svoju karijeru počne razvijati u području rada s mladima. To je težak posao, ali nam izazovi do sada nisu predstavljali problem pa neće ni ubuduće. Sve događaje možete pratiti na našoj facebook stranici i našoj internetskoj stranici.

?>